Τουρκία: Δημοσίευσε χάρτες με όλες τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκία: Δημοσίευσε χάρτες με όλες τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο

Μία έκθεση στην οποία παρουσιάζονται οι χάρτες με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η Τουρκία, δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών» και αναφέρει αναλυτικά τις πολιτικές και νομικές θέσεις της Τουρκίας και εξηγεί με χάρτες τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του ψευδοκράτους.

Μάλιστα σύμφωνα με το sigmalive οι θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου χαρακτηρίζονται ως «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες».

Ταυτόχρονα, αυτό αποτελεί και παραδοχή εκ μέρους της Άγκυρας πως δεν αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και του Καστελόριζου.

Το κείμενο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φέρει τη σφραγίδα του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας – Αεροπορίας – Συνόρων, του πρέσβη Τσαγατάι Ερτζιγιές, με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η γείτονα χώρα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στη σελίδα 5 η έκθεση παρουσιάζει τα σημεία γύρω από την Κύπρο, στα οποία συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ κάθε πλευράς, αλλά και που βρίσκονται αυτή την στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα της Τουρκίας.

Στην επόμενη σελίδα παρουσιάζεται χάρτης με όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει χωρίσει η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας σχεδόν όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αναγνωρίζονται η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και του Καστελόριζου.

Στην 28σέλιδη έκθεση παρατίθενται επίσης αποφάσεις (με χάρτες) διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/12/25/5e030975825e634dad3a0042.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter