Τουρκία: Διότι δεν συνεμορφώθησαν…

Τουρκία: Διότι δεν συνεμορφώθησαν…

Αποκλεισμός δύο ανεξάρτητων εφημερίδων στην Τουρκία από την κρατική επιδότηση

Δύο από τις ελάχιστες νησίδες ελευθερίας, τις ανεξάρτητες εφημερίδες «Evrensel» και «BirGün», οι οποίες αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις στο καθεστώς λογοκρισίας που επικρατεί στην Τουρκία, επιχειρεί να φιμώσει το καθεστώς, επιβάλλοντάς τους οικονομικό στραγγαλισμό.

Και οι δύο εφημερίδες αποτελούν μέρος μιας μειοψηφίας μέσων ενημέρωσης τα οποία αντιστέκονται επίμονα στην πίεση που ασκείται προκειμένου να περιορίσουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία τους και την κριτική τους απέναντι στις αρχές της χώρας. Ως αντίποινα, ο δημόσιος μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού διαφήμισης (ΒΙΚ) τις απέκλεισε από τη λίστα των δικαιούχων.

Μάλιστα αν αυτή η απαγόρευση ισχύσει για το επόμενο διάστημα, οι εφημερίδες θα αποκλειστούν και επίσημα από την κρατική διαφήμιση και θα πρέπει να περιμένουν τρία χρόνια προκειμένου να καταθέσουν πάλι αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτού του είδους η οικονομική ασφυξία θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει στο λουκέτο.

Στις αρχές του μήνα ειδική αντιπροσωπεία δημοσιογραφικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη συναντήθηκε με τον διευθυντή του ΒΙΚ ζητώντας να αρθεί ο αποκλεισμός τους. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο αξιωματούχος, οι δύο εφημερίδες παραβίασαν ορισμένους κανόνες σχετικά με τις πηγές των ρεπορτάζ τους και τον τρόπο διανομής τους. Μάλιστα επέμεινε ότι ο αποκλεισμός τους από το δημόσιο χρήμα δεν σχετίζεται με την εκδοτική γραμμή τους. Τέλος, επισημάνθηκε πως έχουν στη διάθεσή τους επαρκές διάστημα για να συμμορφωθούν και να μπορέσουν να καταστούν και πάλι δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο BIK χρηματοδοτεί περίπου 1.000 εφημερίδες κάθε χρόνο μοιράζοντας περίπου 69 εκατ. ευρώ. Παρά τις πιέσεις, ο οργανισμός υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να γνωστοποιήσει τα κριτήρια βάσει των οποίων διανέμονται τα κονδύλια.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η «Cumhuriyet», μια από τις πιο σημαντικές ανεξάρτητες εφημερίδες της γειτονικής χώρας, αποκλείστηκε επίσης για μικρό διάστημα από την κρατική χρηματοδότηση με βάση απόφαση του BIK που ανέφερε ότι ένα από τα ρεπορτάζ της «εξευτέλιζε τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας». Αν και η εφημερίδα δεν αντιμετωπίζει τώρα κίνδυνο μόνιμου αποκλεισμού, η αντιπροσωπεία των δημοσιογραφικών οργανώσεων εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με τον κίνδυνο κατάχρησης της εξουσίας του BIK με στόχο τη φίμωση των Μέσων που ασκούν κριτική.

«Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας έχουν δεχτεί τεράστιες πιέσεις τα τελευταία χρόνια καθώς περίπου 170 έκλεισαν το 2016, ενώ όσα συνέχισαν τη λειτουργία τους υπέστησαν εκατοντάδες διώξεις εναντίον των δημοσιογράφων τους» ανέφερε η αντιπροσωπεία των δημοσιογραφικών οργανώσεων. «Ο διευθυντής του BIK μάς διαβεβαίωσε ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι πολιτικά καθοδηγούμενες και μπορούν να επιλυθούν γρήγορα. Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να άρει άμεσα τα απαγορεύσεις που επέβαλε» ανέφερε η αντιπροσωπεία.

Μάλιστα την προηγουμένη εβδομάδα οι μεγαλύτερες δημοσιογραφικές ενώσεις της Ευρώπης απηύθυναν δημόσιο κάλεσμα για παύση του αποκλεισμού των δύο εφημερίδων από την κρατική χρηματοδότηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter