Τουρκία: Δίωξη κατά τεσσάρων συνεργατών του Charlie Hebdo για σκίτσο του Ερντογάν

Τουρκία: Δίωξη κατά τεσσάρων συνεργατών του Charlie Hebdo για σκίτσο του Ερντογάν

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε σήμερα να επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών σε τέσσερις συνεργάτες του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, επειδή «προσέβαλαν» τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύοντας πέρσι μια γελοιογραφία του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι η σκιτσογράφος Αλίς Πετί και οι υπεύθυνοι έκδοσης Ζεράρ Μπιάρ, Ζιλιέν Σερινιάκ και Λοράν Σουρισό ή Riss.

Η δημοσίευση του σκίτσου, τον Οκτώβριο, είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν, ο οποίος εικονιζόταν με το σλιπάκι, να κρατάει μια μπίρα και να σηκώνει τη φούστα μιας γυναίκας, καλυμμένης με φερετζέ, φωνάζοντας: «Ω! Ο προφήτης!».

Στο κατηγορητήριο, που θα πρέπει αρχικά να γίνει αποδεκτό από δικαστήριο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, ο εισαγγελέας εκτιμά ότι το σκίτσο αυτό «δεν υπόκειται με κανένα τρόπο στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης ή του Τύπου» και το χαρακτηρίζει «χυδαίο» και «ατιμωτικό».

Ο Ερντογάν είχε μιλήσει εκείνη την περίοδο για μια «σκαιή επίθεση» από «τιποτένιους».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν την άσκηση δίωξης σε βάρος των συνεργατών του Charlie Hebdo, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θέλει «να επεκτείνει τη λογοκρισία και πέραν της Τουρκίας». Η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση, μεταξύ 180 χωρών, στη λίστα των ΔΧΣ για την ελευθερία του Τύπου. Τα τελευταία χρόνια έχουν συλληφθεί δεκάδες δημοσιογράφοι και έχουν ασκηθεί πολλές φορές διώξεις σε βάρος αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter