Τουρκία: «Εδώ τα καλά φίμωτρα…»

Τουρκία: «Εδώ τα καλά φίμωτρα…»

«Λύση» στο πρόβλημα των ασφυκτικά γεμάτων σωφρονιστικών ιδρυμάτων στη χειμαζόμενη απο την πανδημία Τουρκία βρήκε ο «σουλτάνος» Ερντογάν.

Βάσει του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε χθες, Μ. Τρίτη, από το κοινοβούλιο της χώρας, θα απελευθερωθούν προσωρινά 45.000 κρατούμενοι έως τα τέλη Μαΐου με το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει τη δυνατότητα να παρατείνει δύο φορές το διάστημα «ελευθερίας» για δύο μήνες κάθε φορά.

Ανάλογος αριθμός κρατουμένων αναμένεται να απελευθερωθεί μόνιμα, βάσει ξεχωριστής νομοθετικής διάταξης, με στόχο την γενικότερη αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας, η οποία φιγουράρει στην πρώτη θέση του καταλόγου με τα πιο υπερπλήρη σωφρονιστικά συστήματα στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αφορμή αποτέλεσαν τα 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι τρεις θάνατοι κρατουμένων, όπως και τα 79 κρούσματα σωφρονιστικών υπαλλήλων. Άμεσος στόχος: ο περιορισμός της εξάπλωσης της Covid-19.

Πού είναι το πρόβλημα; Στο ότι ο «σουλτάνος» επιμένει ευθαρσώς να κρατά στη φυλακή όλους τους δημοσιογράφους, αντικαθεστωτικούς, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακούς τους οποίους έβαλε στη στενή με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, καθώς το νομοσχέδιο εξαιρεί προκλητικά τους περίπου 50.000 κρατούμενους που είτε έχουν καταδικαστεί είτε αναμένουν να δικαστούν με την κατηγορία της «τρομοκρατίας». Μαζί τους και οι κατάδικοι για σεξουαλικά αδικήματα, ναρκωτικά και φόνους πρώτου βαθμού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Εγκληματίας αν είσαι, μπορεί και να σωθείς. Κριτική στον Τούρκο πρόεδρο αν ασκείς, στον ήλιο μοίρα δεν έχεις. Κι αν σε θερίσει ο κορονοϊός μέσα στη φυλακή ακόμη καλύτερα…

Πιο παραστατικά δεν θα μπορούσε να το αποτυπώσει ο διάσημος σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ από το σκίτσο του που κυκλοφορεί στο Twitter.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter