Τουρκία: Εισαγγελική παρέμβαση για κλείσιμο διακεκριμένης φεμινιστικής ομάδας κατά των γυναικοκτονιών

Τουρκία: Εισαγγελική παρέμβαση για κλείσιμο διακεκριμένης φεμινιστικής ομάδας κατά των γυναικοκτονιών

Συλλογικό κύμα οργής έχει ξεσπάσει μεταξύ των φεμινιστριών στην Τουρκία, ο λόγος: η εισαγγελική παρέμβαση για το κλείσιμο της μεγαλύτερης οργάνωσης για τα γυναικεία δικαιώματα στην χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, η εισαγγελία κήρυξε την δράση της οργάνωσης παράνομη καθώς βρήκε πως αντίκειται στα «χρηστά ήθη».

Η οργάνωση που από την ίδρυσή της το 2010, έχει αγωνιστεί ενάντια στην επιδημία βίας κατά των γυναικών που σημειώνεται στην Τουρκία, με την δράση της να εκδηλώνεται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, κατηγορείται σύμφωνα με το ΑΠΕ για για «καταστροφή της οικογένειας με το πρόσχημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών» και τα κατηγορούν ακόμη και για «προσβολή του προέδρου» και προώθηση της ομοφυλοφιλίας.

Η οργάνωση με όνομα We Will Stop Femicide (Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες) (WWSF) εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μακρά δικαστική μάχη την στιγμή που οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι παραβίασε το νόμο και ενήργησε με ανηθικότητα «διαλύοντας την οικογενειακή δομή αγνοώντας την έννοια της οικογένειας με το πρόσχημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών».

Ο Fidan Ataselim, γενικός γραμματέας του WWSF, δήλωσε: «Δεν το βλέπουμε αυτό ως απλά μια επίθεση εναντίον μας. Για εμάς, πρόκειται για επίθεση εναντίον όλων των γυναικών στην Τουρκία, σε όλα τα κοινωνικά κινήματα, σε ολόκληρη τη δημοκρατική κοινή γνώμη».

Ήταν μια τραγελαφική ενέργεια, δήλωσε η Έμμα Σινκλέρ-Γουέμπ, διευθύντρια της Human Rights Watch στην Τουρκία.  «Είναι τραγελαφικό να κυνηγάς αυτή την ομάδα, είναι εντελώς δυσανάλογο – και τι κυνηγάς; Όλοι ξέρουν ότι είναι γελοίο», είπε συγκεκριμένα όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Guardian.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μετά από μια σειρά πολιτικών επιλογών που υπονομεύουν το έμφυλο ζήτημα στη γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποσύρει την Τουρκία από Τουρκίας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια διεθνή συνθήκη που προβλέπει κανόνες για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Η κίνηση πυροδότησε μεγάλες διαμαρτυρίες, πολλές από τις οποίες διοργανώθηκαν από το WWSF, οι οποίες δέχτηκαν απάνθρωπη αστυνομική καταστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν μήνα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μια ομάδα φεμινιστριών στην προσπάθειά της να συμμετάσχει σε πορεία στη γειτονιά Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για «συμμετοχή σε παράνομες συναντήσεις και πορείες» σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANKA. Το γεγονός αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το έμφυλο ζήτημα στην γειτονική χώρα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η WWSF εκτιμά ότι 416 γυναίκες σκοτώθηκαν λόγω του φύλου τους πέρυσι και άλλοι 72 δολοφονήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter