Τουρκία: «Εμπάργκο» στο Νταβός με εντολή Ερντογάν

Τουρκία: «Εμπάργκο» στο Νταβός με εντολή Ερντογάν
AP Photo/Denes Erdos

Να παραλείψουν από την ατζέντα τους το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τους αξιωματούχους της χώρας του, λόγω της «στάσης των διοργανωτών σε σχέση με στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων», ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.

«Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ σχεδίαζε να παραστεί στην ετήσια συνάντηση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών μέχρι που τον σταμάτησε ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επικρίνει τους χειρισμούς του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας», αναφέρει το πρακτορείο, σημειώνοντας πως «μια τέτοια απόφαση του Τούρκου ηγέτη θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της Άγκυρας να αλληλεπιδράσει με τους παγκόσμιους επενδυτές».

Σημειώνεται, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί το Νταβός για να εκφράσει την πολιτική του θέση για τη σύγκρουση Ισραήλ- Παλαιστίνης.

Το 2009, ο Ερντογάν επέκρινε έντονα τον τότε Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες για την επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και αποχώρησε από το φόρουμ, υποσχόμενος να μην συμμετάσχει ποτέ ξανά σε αυτό.

Ο ίδιος ο Ερντογάν εξακολουθεί να τηρεί την υπόσχεσή του, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να επισκέπτονται το Νταβός αρκετά χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του φόρουμ του Νταβός, καταδίκασε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ» της Χαμάς, ενώ αρκέστηκε απλώς στο να ζητήσει κάποια μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, μια δήλωση που εξόργισε τους Τούρκους πολιτικούς.

Διευκρινίζεται, πως η Τουρκία – σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση – δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε επίσης: Ερυθρά Θάλασσα: Πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στο Άντεν

Νταβός: Αυτοί είναι οι 12 που θα τραβήξουν τα βλέμματα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter