Τουρκία: Ισόβια σε 64 στρατιωτικούς για ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Τουρκία: Ισόβια σε 64 στρατιωτικούς για ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη 64 στρατιωτικούς που είχαν κατηγορηθεί για ανάμιξη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Άλλοι 100 κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση απαλλάχθηκαν.

Όσοι καταδικάστηκαν είχαν συνεργαστεί με τους επικεφαλής του πραξικοπήματος για να μεταφέρουν αεροπορικώς τους ανύποπτους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών σε ένα αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους πολίτες που αντιστάθηκαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο το κατηγορητήριο.

Τέσσερις από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε ισόβια με “επιβαρυντικές περιστάσεις”, τη μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί με βάση την τουρκική νομοθεσία, καθώς αυξάνει τον χρόνο που θα πρέπει να εκτίσουν προκειμένου να έχουν δικαίωμα για αναστολή της ποινής τους. Κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Τουλάχιστον 240 άνθρωποι –οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άοπλοι πολίτες– σκοτώθηκαν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, όταν οι στασιαστές στρατιώτες επιχείρησαν να επιτεθούν στο κοινοβούλιο και να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο Ερντογάν προχώρησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις: περίπου 50.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν και 150.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Η Τουρκία έκλεισε επίσης όλες τις στρατιωτικές ακαδημίες της, τις σχολές που κάποτε θεωρούνταν πυλώνας του κοσμικού κράτους.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος στον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχν Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή του και καταδίκασε την απόπειρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter