Τουρκία: Ισόβια στον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Ισόβια στον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά

Το τούρκικο δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς αναστολή, τον Τούρκο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Ο 64χρονος πολιτικός κρατούμενος που καθ’ όλη την πορεία της ζωής του έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία και έχει ταχθεί υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου, κρατείται εδώ και τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί (Σηλυβρία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει πέρσι την αποφυλάκισή του, όμως τουρκικό δικαστήριο παραβλέποντας το αίτημα του ευρωπαϊκού θεσμού διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος.

Ο Καβαλά, είναι Τούρκος επιχειρηματίας, υπερασπιστής δικαιωμάτων, φιλάνθρωπος, ενώ έχει υποστηρίξει πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί», το 2013.

Οι τρεις συνήγοροί του όπως και σημαντικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν λόγο για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υπογραμμίζουν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Ο ίδιος ο Καβαλά έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο δικαστήριο.

Ο Καβαλά είχε αθωωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 για τις κατηγορίες που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του 2013. Όμως συνελήφθη εκ νέου λίγες ώρες μετά την αθώωσή του και στάλθηκε ξανά στη φυλακή, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης το 2016.

Στη συνέχεια, η τουρκική δικαιοσύνη ακύρωσε την απαλλαγή του για την κατηγορία που αφορούσε τις διαδηλώσεις του 2013, ανατρέποντας την αθωωτική απόφασή και συγχωνεύοντας την υπόθεση με την υπόθεση ανατροπής της κυβέρνησης (μέσω επιβολής πραξικοπήματος!).

Η υπόθεση του Καβαλά προκάλεσε το περασμένο φθινόπωρο αναταραχές σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς η Άγκυρα απείλησε να απελάσει δέκα πρεσβευτές Δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνον των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter