Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 120 ωρών, στη Συρία αποφάσισαν ΗΠΑ και Τουρκία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε ένα σχετικό tweet… προαναγγέλλοντας τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση που είχε ο Μάικ Πενς, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Σπουδαία νέα από την Τουρκία. Σε λίγο θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Ευχαριστώ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν», ανέφερε στο «τιτίβισμά» του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ερντογάν: Αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

Διαβάστε ακόμη: Τσαβούσογλου: Δεν πρόκειται για εκεχειρία

Διοικητής των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων: “Αποδεχόμαστε τη συμφωνία εκεχειρίας”

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε σήμερα ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Τι δήλωσε ο Πενς

«Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια εκεχειρία στη Συρία. Η τουρκική επίθεση θα σταματήσει τελείως όταν λήξει αυτή η αποχώρηση. Η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

«Με την εφαρμογή της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην Κομπάνι.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είπε, η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια»

Σύμβουλος του Άσαντ: “Ασαφής” η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας

Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.

Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Οι δηλώσεις της έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Άγκυρας, για μια πενθήμερη αναστολή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter