Τουρκία και Σαουδική Αραβία αποκαθιστούν τις σχέσεις τους – Επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα

Τουρκία και Σαουδική Αραβία αποκαθιστούν τις σχέσεις τους – Επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ταξίδεψε την Τετάρτη στην Τουρκία για πρώτη φορά μετά από χρόνια για να συνομιλήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σκοπεύοντας να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις που διερράγησαν το 2018 μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Επίθεση φιλίας

Η επίσκεψη είναι μέρος μιας «επίθεσης φιλίας» του Σαουδάραβα πρίγκιπα στις μουσουλμανικές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, αφού η περιοδεία του περιλαμβάνει στάσεις στην Αίγυπτο και το Λίβανο. Η συνάντηση αναμένεται να φέρει το επίπεδο των σχέσεων εκεί που βρισκόταν πριν την κρίση, είπε ένας ανώτερος τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν στο ναδίρ όταν τον Οκτώβριο του 2018 μια ομάδα εκτελεστών δολοφόνησαν με άγριο τρόπο τον Κασόγκι. Ο Ερντογάν τότε κατηγόρησε τα «υψηλά κλιμάκια» της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο Μπιν Σαλμάν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη δολοφονία.
Ωστόσο, η Άγκυρα διέκοψε τη δίκη για τη δολοφονία τον Απρίλιο, μετά από πολύμηνη προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Η προσέγγιση σηματοδοτήθηκε από την έγκριση της Άγκυρας ενός αιτήματος για μεταφορά της δίκης στο Ριάντ. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την κίνηση, λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία δεν αναμένεται να διεξαγάγει δίκαιη δίκη.

Προσέγγιση για οικονομικά ανταλλάγματα

Ο Μπιν Σαλμάν αξιοποιεί τον τεράστιο πλούτο και την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για να αμβλύνει την κριτική σχετικά με το ιστορικό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας. Με τη σειρά του, ο Ερντογάν αναζητά οικονομική υποστήριξη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της ταλαιπωρημένης οικονομίας της Τουρκίας ενόψει των σκληρών εκλογών για την προεδρία, που αναμένονται το 2023.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατά την επίσκεψη θα υπογραφούν συμφωνίες για την ενέργεια, την οικονομία και την ασφάλεια, ενώ ετοιμάζεται επίσης σχέδιο για την είσοδο σαουδαραβικών κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας δεν προχωρούσαν «όσο γρήγορα θα επιθυμούσαμε» και θα συζητηθούν ιδιωτικά μεταξύ των δύο ηγετών.

Η οικονομία της Τουρκίας καταπονείται πολύ από την πτώση της λίρας και τον πληθωρισμό που εκτοξεύεται πέρα ​​από το 70%. Τα κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας και το ξένο νόμισμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Ερντογάν να ενισχύσει την υποστήριξη στο πρόσωπό του πριν από τις εκλογές, λένε οι αναλυτές. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την πιθανή πώληση τουρκικών εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ριάντ, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter