Τουρκία: Κάλεσμα Ιμάμογλου – Γιαβάς σε Ακσενέρ να επιστρέψει στη συμμαχία

Τουρκία: Κάλεσμα Ιμάμογλου – Γιαβάς σε Ακσενέρ να επιστρέψει στη συμμαχία

Ρόλο διαμεσολαβητή ανέλαβαν οι δύο δήμαρχοι, προσπαθώντας να επουλώσουν την πληγή που άνοιξε στην τουρκική αντιπολίτευση η ανακοίνωση της αποχώρησης της Ακσενέρ από τη συμμαχία των έξι την περασμένη Παρασκευή. Το πρωινό της Δευτέρας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Μανσούρ Γιαβάς επισκέφθηκαν τα γραφεία του «Καλού κόμματος» (ΙΥΙ), για να πείσουν τη Μεράλ Ακσενέρ να επιστρέψει στη συμμαχία. Η έμπειρη πολιτικός είπε ότι «θα το σκεφτεί».

Από την περασμένη Παρασκευή, η Ακσενέρ έχει δημιουργήσει ρήγμα στη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς δε δέχεται ως κοινό υποψήφιο της συμμαχίας στις επερχόμενες εκλογές τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Λαϊκού κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου. Παράλληλα, την Παρασκευή, κάλεσε τους δύο άνδρες να θέσουν την υποψηφιότητά τους, ενώ αργότερα την ίδια μέρα, Ιμάμογλου και Γιαβάς –δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, αντίστοιχα- στήριξαν την υποψηφιότητα του Κιλιτζντάρογλου, ακολουθώντας τον αρχηγό του κόμματος στο οποίο ανήκουν. Αυτή τη Δευτέρα, στις 2 τοπική ώρα, η συμμαχία θα συνέλθει για να ανακοινώσει τον κοινό της υποψήφιο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου.

Καλύτεροι οιωνοί

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι τόσο ο Ιμάμογλου όσο και ο Γιαβάς θα είχαν καλύτερες πιθανότητες να νικήσουν τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Ωστόσο, ο Ιμάμογλου μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος εάν δεν καταφέρει να κερδίσει την έφεση ώστε να ανατρέψει μια καταδίκη για προσβολή εκλογικών στελεχών της Κωνσταντινούπολης. Από την άλλη πλευρά, η οργή για την καταδίκη και τον αποκλεισμό του Ιμάμογλου θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τον αυταρχικό Ερντογάν.

Πολλοί Τούρκοι είναι εξαγριωμένοι με την έλλειψη προετοιμασίας και την ανεπαρκή ανταπόκριση της κυβέρνησης Ερντογάν για τους δύο σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσαν τουλάχιστον 45 χιλιάδες ανθρώπους. Αλλά ακόμη και πριν από την καταστροφή, ο Ερντογάν ήταν ήδη σε μπελάδες, αντιμετωπίζοντας εκτεταμένες κατηγορίες για οικονομική κακοδιαχείριση που έχει εξαθλιώσει πολλά εκατομμύρια Τούρκους δημιουργώντας ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τρομερή υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Απώλεια για τη συμμαχία

Η απώλεια του IYI θα προκαλέσει στο συμμαχία των έξι, γνωστή και ως Εθνικός Συνασπισμός, ένα οδυνηρό πλήγμα. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2018, το IYI κέρδισε σχεδόν το 10% των ψήφων. Αν και το CHP πήρε το 23%, τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του συνασπισμού είναι δευτερεύοντες πολιτικοί σχηματισμοί. Δεν αναμένεται να κερδίσουν περισσότερο από περίπου 1% των ψήφων ο καθένας στις επόμενες εκλογές, τις οποίες ο Ερντογάν σκοπεύει να πραγματοποιήσει στις 14 Μαΐου.

Το μόνο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης που δεν είναι μέρος της συμμαχίας των έξι, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), συγκέντρωσε σχεδόν το 11% των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018, καθιστώντας το το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter