Τουρκία: Με μικρή διαφορά προηγείται το “ναι”

Τουρκία: Με μικρή διαφορά προηγείται το “ναι”

Στο 2,5% έχει πέσει η διαφορά μεταξύ ΝΑΙ (51,22%) & ΟΧΙ (48,78%) στο τουρκικό δημοψήφισμα.  Kαταμετρημένο το 98,4% των ψήφων

Το “Ναι” προηγείται με ποσοστό 51,22%, έπειτα από την καταμέτρηση του 98,4% των ψήφων, στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία.

Τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο «Ανατολή» καταδεικνύουν ότι το “ναι” συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το “όχι” δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιανατολικό τμήμα.Στην Άγκυρα, όπως φαίνεται και στο γράφημα, το “όχι” έχει 50,6% και φυσικά προηγείται, όπως και στις δυο άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη (51,6% στο 99%) και Σμύρνη (68,5%)

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε ότι το στρατόπεδο του “ναι” δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το “ναι” προηγείται έναντι του “όχι”.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα “αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα” και επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 37% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του, ενώ καταγγέλλει ότι χρησιμοποιήθηκαν φάκελοι χωρίς σφραγίδα κατά τις εκλογές, οι οποίοι και καταμετρήθηκαν. Στο ίδιο μήκος κύματος, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα  δύο τρίτα των καλπών.

Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε και τι ψήφισαν όλες οι επαρχίες της Τουρκίας (με γκρι το όχι, με πρασινομπλέ το ναι)

ΟΧΙ ψήφισε το 76,75% των απόδημων Τούρκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα σχετικά αποτελέσματα

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter