Τουρκία: Ναυάγιο στις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Ναυάγιο στις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Τουρκίας με αντιπροσώπους της Φινλανδίας και της Σουηδίας σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το Reuters η Άγκυρα διαμηνύει ότι οι σχετικές συνομιλίες θα συνεχιστούν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη δεν αποτελεί καταληκτική προθεσμία (28-30 Ιουνίου).

Οι συνομιλίες για τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν, αλλά η Σύνοδος Κορυφής στη Μαδρίτη δεν αποτελεί προθεσμία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, μετά από συνομιλίες στις Βρυξέλλες σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το Reuters προσθέτει ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τις συνομιλίες δήλωσε ότι η Άγκυρα αναμένει κυρίως από τη Σουηδία να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις ενέργειες του PKK στην Τουρκία. Οποιαδήποτε πρόοδος σχετικά με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ «εξαρτάται από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα λάβουν μέτρα», τόνισε ο Ι. Καλίν.

Υπενθυμίζεται πως η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ωστόσο, το αίτημά τους ήρθε αντιμέτωπο με την αντίδραση της Τουρκίας.

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες

«Χαιρετίζω την εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σχετικά με τις ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος προσέθεσε δε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έκανε τη Συμμαχία ισχυρότερη και ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή. Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός το συντομότερο δυνατό».

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να παγώσει αν δεν βρεθεί λύση με την Τουρκία

Φινλανδία- Σουηδία: Κατέθεσαν και επισήμως αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σουηδία-Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: Στην Άγκυρα αντιπροσωπείες των δύο χωρών για το θέμα της ένταξης

Φινλανδία – Σουηδία: Το μεγάλο βήμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Η αντίσταση της Τουρκίας και η αντίδραση της Μόσχας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter