Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η «πορεία για τη δικαιοσύνη» (Video)

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η «πορεία για τη δικαιοσύνη» (Video)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, καθώς ολοκληρώθηκε η διάρκειας 25 ημερών πορεία τους, που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ο Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πραγματοποίησε σε ηλικία 68 ετών μια πορεία 450 χιλιομέτρων από την Άγκυρα ως την Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλει τη καταδίκη σε 25 χρόνια κάθειρξη του βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου, που καταδικάστηκε επειδή έδωσε στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet απόρρητες πληροφορίες.

Κουνώντας τουρκικές σημαίες, αλλά και πανό με την λέξη “δικαιοσύνη” σε χρώμα κόκκινο κι άσπρο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για ν’ ακούσουν το ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο τέλος της πορείας αυτής διαμαρτυρίας των 425 χιλιομέτρων από την Άγκυρα.

Στην πορεία  συμμετείχαν χιλιάδες αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι υποστηρικτές του Κιλιτσντάρογλου τη συνέκριναν με τη διάσημη «Πορεία του αλατιού» του Γκάντι το 1930 ενάντια στη βρετανική κυριαρχία στην Ινδία.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγορεί τον επικεφαλής του CHP ότι συντάσσεται «με τους τρομοκράτες» και μάλιστα τον προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον του.

Ο Κιλιτσντάρογλου έφτασε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη μαζί με δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του που συμμετείχαν στην πορεία με μοναδικό σύνθημα «δικαιοσύνη», όπου έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους ανθρώπους στο δρόμο.

«Δεν θέλω να υπάρχει στη συγκέντρωση τίποτα άλλο εκτός από (τουρκικές) σημαίες, πανό που να ζητούν δικαιοσύνη και πορτρέτα του Ατατούρκ», έχει προειδοποιήσει ο Κιλιτσντάρογλου.

Σε γραπτές του δηλώσεις στο AFP ο επικεφαλής του CHP κατήγγειλε ότι η χώρα «κυβερνάται με αυθαίρετο τρόπο» και ότι «έχουν ξεπεραστεί τα όρια».

«Αυτή τη στιγμή το κοινοβούλιο στην Τουρκία δεν λειτουργεί και η χώρα κυβερνάται από διατάγματα του Ερντογάν», τόνισε, προσθέτοντας ότι «έχει καταργηθεί εντελώς η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία καταγγέλλει της αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν, κυρίως μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του και μετά τις διώξεις που γίνονται έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου: περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 100.000 έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε την πορεία του Κιλιτσντάρογλου με περιφρόνηση. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εκτίμησε την Παρασκευή ότι έχει αρχίσει «να γίνεται ενοχλητική». «Πρέπει να σταματήσει μετά τη συγκέντρωση», πρόσθεσε.

Ωστόσο οι αρχές δεν εμπόδισαν την πορεία και η αστυνομία φρόντιζε καθημερινά για την ασφάλειά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter