Τουρκία: Ολόκληρες ομάδες θάφτηκαν στα ερείπια

Τουρκία: Ολόκληρες ομάδες θάφτηκαν στα ερείπια

Οι νεκροί που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει τις 44.000 και οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες, καθώς μιλούν για διπλάσιο αριθμό θυμάτων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια.

Σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή ούτε ο χώρος του αθλητισμού ήταν δυνατό να γλιτώσει από την ανείπωτη τραγωδία. Αθλητές σε διάφορα σπορ βρήκαν τραγικό θάνατο από τα φονικά ρίχτερ, κάποιοι άλλοι ακόμη και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αγνοούνται, κάποιοι γλίτωσαν με τραυματισμούς ενώ άλλοι σώθηκαν από θαύμα. Ομάδες διαλύθηκαν, σύλλογοι στη γειτονική χώρα δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες και μετακομίζουν σε άλλη πόλη για να μπορέσουν να συνεχίσουν ή δηλώνουν αποχώρηση από τα πρωταθλήματα στα οποία μετέχουν.

Αποχωρήσεις

Η Τουρκία συνεχίζει να μετράει τις πληγές της και θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη και σε ό,τι έχει να κάνει με τον αθλητισμό. Η μια μετά την άλλη πολλές ομάδες που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές της χώρας δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν να λειτουργούν. Και δεν μιλάμε για ερασιτεχνικούς συλλόγους αλλά κυρίως για τους επαγγελματικούς. Ηδη έχουν αποχωρήσει από τα ποδοσφαιρικά επαγγελματικά πρωταθλήματα εννέα σύλλογοι, εκ των οποίων οι δύο είναι της μεγάλης τουρκικής λίγκας: η Χαταϊσπόρ και η Γκαζιαντεπσπόρ. Την αποχώρησή τους εξάλλου ανακοίνωσαν ακόμη οι ομάδες της Β΄ κατηγορίας Μαλατιασπόρ και Αντανασπόρ, οι σύλλογοι της Γ΄ κατηγορίας Ντιγιαρμπακιρσπόρ, Καχραμανμαρασπόρ, καθώς και οι Αντιγιαμάν, Νίγντε Αναντολού και Αργκουβανσπόρ. Οσον αφορά την Ντεμιρσπόρ, η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη φετινή σεζόν σε άλλη πόλη, καθώς ήδη μετακόμισε στην Αττάλεια. Ολες οι ομάδες που δήλωσαν αποχώρηση υπέβαλαν σχετικό αίτημα που έγινε δεκτό από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (TFF).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και ειδικότερα εκείνα των δύο ομάδων της τουρκικής Σούπερ Λιγκ –ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Ελληνας πρώην δεξιός μπακ του ΠΑΟΚ και νυν της Γκαζιαντέπ Στέλιος Κίτσιου–, η ομοσπονδία αποφάσισε πως όλοι οι ποδοσφαιριστές των Γκαζιαντεπσπόρ, Χαταϊσπόρ έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν ως το τέλος της σεζόν σε κάποια άλλη ομάδα της Τουρκίας ή και ως δανεικοί σε ομάδες του εξωτερικού. Ολοι τους θα έχουν για 15 μέρες το δικαίωμα να υπογράψουν σε άλλη ομάδα ή να πάνε στο εξωτερικό, σε χώρα όπου η μεταγραφική περίοδος παραμένει ανοικτή. Για την ώρα η ομοσπονδία της Τουρκίας πέρασε διάταξη με την οποία επιτρέπεται σε όλες τις ομάδες να διαθέτουν παραπάνω από τον προβλεπόμενο αριθμό ξένων ποδοσφαιριστών ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν όσους αγωνίζονταν σε Γκαζιαντεπσπόρ ή Χαταϊσπόρ με μεταγραφή ή δανεισμό. Για τον 30χρονο Κίτσιου, που πήγε το 2019 στην Ανκαραγκουτσού και από το 2021 αγωνίζεται βασικός και αναντικατάστατος στην Γκαζιαντεπσπόρ, όπως αναφέρουν τα αθλητικά ΜΜΕ της χώρας, ενδιαφέρεται η πρώην ομάδα του που τον γνωρίζει καλά. Παράλληλα, για όσους δεν μπορέσουν να πάρουν μεταγραφή ή δεν πάνε κάπου αλλού δανεικοί αποφασίστηκε ότι τα συμβόλαιά τους θα καλυφθούν από κοινού από τη Σούπερ Λιγκ, την ομοσπονδία και το υπουργείο Αθλητισμού.

Εξάλλου η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε ότι δεν θα υποβιβάσει απευθείας τις Γκαζιαντεπσπόρ και Χαταϊσπόρ αλλά θα χάσουν όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια τους με 3-0 άνευ αγώνα και θα επιστρέψουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες την επόμενη σεζόν, πληρώνοντας κανονικά τις εγγυητικές τους. Ετσι στο τέλος της σεζόν αντί για τέσσερις ομάδες θα υποβιβαστούν δύο, κάτι που σημαίνει ότι την επομένη χρονιά οι ομάδες της λίγκας θα γίνουν 20 από 19 που αγωνίζονται φέτος, ενώ από τη Β΄ κατηγορία θα ανέβουν κανονικά τρεις όπως προβλέπεται.

Θρήνος

Στο μεταξύ, η μαύρη λίστα με τους αθλητές και αθλήτριες που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ολοένα και μεγαλώνει, με το βόλεϊ και την πάλη να έχουν τις περισσότερες απώλειες. Ανάμεσα στα θύματα είχαμε:

-Δύο σχολικές ομάδες βόλεϊ από την Αμμόχωστο που είχαν βρεθεί για τουρνουά στην περιοχή Αντιγιαμάν την ημέρα του φονικού σεισμού της Τουρκίας. Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές, οι σοροί 16 ανθρώπων εντοπίστηκαν στα ερείπια του ξενοδοχείου Isias, όπου διέμενε η αποστολή που αποτελούνταν συνολικά από 39 άτομα. Το ξενοδοχείο όπου διέμεναν τα παιδιά με γονείς και καθηγητές από το Turkish Maarif College της Αμμοχώστου κατέρρευσε από τον σεισμό. Από τα χαλάσματα μπόρεσαν να βγουν τέσσερα άτομα της ομάδας.

-Η ομοσπονδία βόλεϊ της χώρας ανακοίνωσε ότι στους αγνοούμενους έχει προστεθεί η γυναικεία ομάδα βόλεϊ Ρασούς Κιμίγια, η οποία έχει έδρα το προάστιο Ρασούς στο Γκαζιαντέπ. Η ομάδα αγωνίστηκε στην Αντιόχεια το μεσημέρι της Κυριακής, παραμονή του σεισμού, αλλά παραμένει άγνωστο γιατί δεν επέστρεψε στην έδρα της μετά τον αγώνα αλλά έμεινε στην πόλη.

-Στη Μαλάτια αγνοούνται 15 αθλητές (έντεκα βολεϊμπολίστες και τέσσερις ποδοσφαιριστές) καθώς κατέρρευσε το ξενοδοχείο Malatya Kırçuval Hotel όπου διέμεναν οι αποστολές.

-Νεκροί από τα ερείπια που άφησε ο καταστροφικός σεισμός ανασύρθηκαν από τα σωστικά συνεργεία δύο Τούρκοι διεθνείς βολεϊμπολίστες: οι Εμιντζάν Κοτζαμπάς και Μεχμέτ Τζαν Αγκιρμπάς.

-Τη ζωή του έχασε επίσης ένα ζευγάρι βολεϊμπολιστών, ο Μπεντρετίν και η Μπετούλ Τσομπάν Τσακίρ, που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια κτιρίου στο Καχραμανμάρας.

-Στη λίστα προστέθηκε και ο τερματοφύλακας της Μαλατιασπόρ Αχμέτ Εγιούπ Τουρκασλάν. Την τραγική είδηση επιβεβαίωσε ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου Γιλμάζ Βουράλ ο οποίος ανέφερε: «Δυστυχώς ο Αχμέτ μας είναι νεκρός. Απεγκλώβισαν τη σορό του. Δυστυχώς δεν είναι ζωντανός» και πρόσθεσε ότι η σύζυγος του 28άχρονου ποδοσφαιριστή είχε ανασυρθεί νωρίτερα ζωντανή.

-Την περασμένη Τρίτη (14/2) ανασύρθηκε νεκρός και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας χάντμπολ Τζεμάλ Κιουτάχια και ο μόλις πέντε χρόνων γιος του Τσινάρ από τα ερείπια του σπιτιού τους στην Αντιόχεια. Σώθηκαν η σύζυγός του Περίν, τεσσάρων μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, και η πεθερά του, που επίσης βρίσκονταν στο σπίτι που κατέρρευσε.

Το θρίλερ με τον Ατσού

Στο μεταξύ και μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο ο διεθνής Γκανέζος ποδοσφαιριστής της Χαταϊσπόρ Κριστιάν Ατσού παρέμενε επισήμως αγνοούμενος, με τις ελπίδες διάσωσης να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ο ατζέντης του Νανά Σεσερέ μίλησε στο Sky Sports και είπε μεταξύ άλλων: «Οι εικόνες είναι αδιανόητες και η καρδιά μας έχει ραγίσει για τον κόσμο που έχει πληγεί. Εχουμε καταφέρει να μάθουμε το ακριβές σημείο του δωματίου του και έχουμε βρει δύο ζευγάρια απ’ τα παπούτσια του. Είπαν ότι θερμικές κάμερες έδειχναν σημάδια έως και πέντε ανθρώπων κάτω από τα ερείπια, ωστόσο μου είπαν ότι ο μοναδικός τρόπος να επιβεβαιωθεί αν υπάρχει ζωή είναι μέσω όρασης, οσμής και ήχου και δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε τον Κριστιάν».

Ακόμη, ο ποδοσφαιριστής της Γενί Μαλατιασπόρ Μπαρίς Μπασντάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος καθώς πήδηξε από τον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε προκειμένου να σωθεί.

Τέλος, στο Καχραμανμάρας αγνοούνται 40 αθλητές της πάλης που βρίσκονταν εκεί για προπονητικό καμπ.

«Σώθηκα γιατί ήμουν ξύπνιος για την πρωινή προσευχή»

«Δεν κοιμήθηκα για να κάνω την πρωινή προσευχή. Αν είχα κοιμηθεί, δεν θα μπορούσα να φύγω από το σπίτι και νομίζω ότι θα ήμουν κάτω από τα ερείπια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κέβιν Σονί, ο 25άχρονος Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης που αγωνίζεται δανεικός στη Χαταϊσπόρ και ο οποίος σώθηκε από θαύμα, αφού πρόλαβε να βγει σώος από το σπίτι του προτού γίνει σωρός από ερείπια.

Από την πλευρά του ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ Δημήτρης Κολοβέτσιος, που αγωνίζεται στην Καισάρεια με τα χρώματα της Καϊσερισπόρ, δήλωσε στο Open για τη δική του φρικτή εμπειρία: «Περάσαμε μεγάλη ταραχή όταν ξεκίνησε ο σεισμός. Ηταν τρομακτικός. Η Καισάρεια απέχει τρεις ώρες από το Γκαζιαντέπ. Νιώσαμε πολύ έντονα τον σεισμό, εγώ ήμουν στο κρεβάτι και μόλις σηκώθηκα δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου. Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου ενάμισι λεπτό αλλά είχε πολλούς μετασεισμούς. Κατεβήκαμε όλοι από την πολυκατοικία στον δρόμο. Ανθρωποι έκλαιγαν, έμπαιναν στα αυτοκίνητα για να φύγουν γρήγορα, επικράτησε πανικός».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter