Τουρκία: Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Μπάιντεν σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τουρκία: Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Μπάιντεν σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του – ως συνήθως – για την έκφραση «γενοκτονία» του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε την εν λόγω έκφραση αναφορικά με τα «γεγονότα» – όπως τα αποκαλεί η Άγκυρα – του 1915 κατά των Αρμενίων.

Έκανε δε λόγο για μονόπλευρες δηλώσεις, που «διαστρεβλώνουν» τα ιστορικά γεγονότα, αναφέροντας μάλιστα πως αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζεται, ότι για την επέτειο, έκαναν δηλώσεις η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, δήλωση εξέδωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην οποία αναφέρει ότι «σήμερα, σταματάμε για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern, της γενοκτονίας των Αρμενίων, και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Απορρίπτουμε τις μονόπλευρες δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915 που έχουν γίνει για να ικανοποιήσουν ορισμένους ριζοσπαστικούς κύκλους. Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, είναι επίσης αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει σαφώς υπογραμμίσει ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν νόμιμο αντικείμενο συζήτησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Αυτές οι προκατειλημμένες και μεροληπτικές δηλώσεις για την ιστορία υπονομεύουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνουν ριζοσπαστικές ομάδες να διαπράττουν εγκλήματα μίσους. Καλούμε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν την πρότασή μας για μια Κοινή Ιστορική Επιτροπή και τη διαδικασία εξομάλυνσης που έχει ξεκινήσει με την Αρμενία».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Συλλήψεις Κούρδων δημοσιογράφων – Έρευνες σε κουρδικά τηλεοπτικά κανάλια στο Βέλγιο

Τουρκία: Το ΕΔΔΑ καταδικάζει την παράνομη φυλάκιση δικαστή του ΟΗΕ από την κυβέρνηση Ερντογάν

Κυρώσεις εναντίον κινεζικών τραπεζών ετοιμάζει η Ουάσινγκτον για τις εξαγωγές του Πεκίνου προς την Μόσχα

Γάζα: Σοκ στον ΟΗΕ μετά τις αναφορές για ομαδικούς τάφους στα διαλυμένα από τους Ισραηλινούς νοσοκομεία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter