Τουρκία: Προφυλακίσθηκε δημοσιογράφος για «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων»

Τουρκία: Προφυλακίσθηκε δημοσιογράφος για «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων»

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση μιας εξέχουσας δημοσιογράφου για να δικαστεί με κατηγορίες ότι αποκάλυψε κρατικά απόρρητα σε δύο άρθρα σχετικά με τη στρατιωτική ανάμιξη της Άγκυρας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός της.

Η δημοσιογράφος Μουγεσέρ Γιλντίζ, διευθύντρια στην Άγκυρα του ειδησεογραφικού ιστότοπου OdaTV, τέθηκε υπό κράτηση τη Δευτέρα. Χθες, Πέμπτη, προφυλακίσθηκε επισήμως αφού ανακρίθηκε.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο έθετε το ερώτημα ποιοι τούρκοι διοικητές συνάντησαν τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος πολεμά εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ Σάρατζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Το δεύτερο άρθρο, τον Ιανουάριο, έδινε λεπτομέρειες για έναν αξιωματικό του στρατού που εστάλη στη Λιβύη για να επιβλέψει την ανάμιξη της Τουρκίας στη χώρα.

Η Γιλντίζ είχε αρχικά τεθεί υπό κράτηση με κατηγορίες για κατασκοπεία, αλλά αργότερα αυτές μετατράπηκαν σε κατηγορίες για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων, δήλωσε στο Ρόιτερς ο συνήγορός της Ερχάν Τοκατλί.

«Αν τα άρθρα απειλούν τόσο την ασφάλεια αυτής της χώρας, θα έπρεπε να είχε αποκλεισθεί η πρόσβαση σ’ αυτά», υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Ο Ισμαήλ Ντουκέλ, αντιπρόσωπος στην Άγκυρα του τηλεοπτικού δικτύου TELE1, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση μαζί με την Γιλντίζ και ανακρίθηκε, αφέθηκε ελεύθερος, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ένας λοχίας του στρατού, που είχε τεθεί υπό κράτηση μαζί τους, προφυλακίσθηκε επίσης, πρόσθεσε το πρακτορείο χωρίς να επεκταθεί.

Ο OdaTV τηρεί επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους στον κόσμο.

Ο Ερόλ Οντέρογλου, αντιπρόσωπος στην Τουρκία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, δήλωσε πως τέτοιες υποθέσεις βλάπτουν τη διεθνή φήμη της Τουρκίας και πως η φυλάκιση δημοσιογράφων έχει στόχο να φιμώσει τις επικρίσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter