Τουρκία: Σήμερα η μεγαλύτερη δίκη για το πραξικόπημα του Ιουλίου

Άρχισε σήμερα στην Σμύρνη, δίκη των 270 προσώπων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται υποκινητής και δικάζεται ερήμην

Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση άρχισε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, διευκρινίζοντας ότι έχουν αναπτυχθεί ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Οι 270 κατηγορούμενοι, οι 152 από τους οποίους είναι προφυλακισμένοι, δικάζονται για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα ανατροπής του κοινοβουλίου ή παρεμπόδισής του να ασκήσει τα καθήκοντά του». Βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να επιβληθούν δύο ποινές ισοβίων στον καθένα.

Οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί και μεταξύ τους περιλαμβάνονται πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, όπως ο πρώην στρατηγός Μεμντούχ Χακμπιλέν, διοικητής της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου, μετέδωσε το Ανατολή.

Ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τις αρχές ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος, κατηγορία που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά, δικάζεται ερήμην.

Οι δικαστικές διαδικασίες, που άρχισαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν έκταση που δεν έχει προηγούμενο στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των διώξεων που άρχισαν μετά τις 15 Ιουλίου και της εγκαθίδρυσης καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

Πολλές δίκες άρχισαν τις τελευταίες εβδομάδες και στις αρχές Ιανουαρίου ένα δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη δύο χωροφύλακες που κρίθηκαν ένοχοι για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν η πρώτη δικαστική απόφαση για την υπόθεση αυτή.

Πέραν των υπόπτων ως πραξικοπηματιών, οι διώξεις που άρχισαν μετά τις 15 Ιουλίου έχουν στόχο τους φιλοκουρδικούς κύκλους και τα μέσα ενημέρωσης, κάτι που έχει κάνει τις μκο να κατηγορούν την τουρκική εξουσία ότι επωφελείται της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να πνίξει κάθε επικριτική φωνή.

Η έκταση αυτών των μέτρων προκαλεί επίσης την ανησυχία της Δύσης, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχέσεις της οποίας με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.