Τουρκία: Στα σκαριά συμφωνία με Κίνα για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην ανατολική Θράκη

Τουρκία: Στα σκαριά συμφωνία με Κίνα για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην ανατολική Θράκη

Πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη με την συνεργασία της Κίνας θέλει να κατασκευάσει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του έγκριτου ειδησεογραφικού ιστότοπου, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της γείτονος, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, οι δυο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και η υπογραφή μιας συμφωνίας είναι πιθανή μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός πρόσφατα ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι έκαναν αυτοψία στην περιοχή που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός. Ο κ. Μπαϊρακτάρ υποστήριξε χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες ότι για το έργο ενδιαφέρονται και άλλοι και ότι και με αυτές τις πλευρές οι συζητήσεις προχωρούν καλά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην επιθεώρηση της περιοχής όπου εξετάζεται για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, συμμετείχαν ο υποδιευθυντής της Εθνικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κίνας, Χε Γιάνγκ και ο αντιπρόεδρος της Επενδυτικής Εταιρείας Κρατικής Ενέργειας Λου Χαονγκζάο.

Η κίνηση αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, έρχεται την ίδια ώρα που η τουρκική κυβέρνηση με την συνεργασία της Ρωσίας προχωράει τα έργα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακκούγιου. Παράλληλα οι δηλώσεις ήρθαν λίγο μετά από την υποβάθμιση από την πλευρά της Τουρκίας της κατασκευής ενός τερματικού σταθμού αποθήκευσης ρωσικού φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι το θέμα του σταθμού αποθήκευσης όπως και του Ακκούγιου είχαν συζητηθεί στην πρόσφατη συνάντηση στο Σότσι μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, η οποία έληξε χωρίς να βγει τίποτα δεσμευτικό από αυτήν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter