Θρίλερ στην Τουρκία: Συλλήψεις 33 ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Θρίλερ στην Τουρκία: Συλλήψεις 33 ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Σε συλλήψεις 33 ατόμων με την κατηγορία ότι είναι πράκτορες της Μοσάντ προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο με το Ισραήλ με αφορμή τον πόλεμο στην Γάζα.

Με βάση όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός Αλί Γερλικάγια, οι συλλήψεις έγιναν στα πλαίσια επιχείρησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του γραφείου αντιτρομοκρατικής πολιτικής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία στόχευε στην εξάλειψη της απειλής απαγωγής ξένων υπηκόων σε τουρκικό έδαφος από άτομα που είναι ύποπτα για σχέσεις με την Μοσάντ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι 33 συλλήψεις έγιναν σε οκτώ τουρκικές επαρχίες και η επιχείρηση έλαβε την ονομασία «Επιχείρηση Κοριός», ενώ άλλα 13 άτομα διέφυγαν της σύλληψης και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τους. Στις έρευνες οι τουρκικές Αρχές κατέσχεσαν 143.380 ευρώ, 23.680 δολάρια, ένα μη δηλωμένο όπλο και ψηφιακά αρχεία.

Στην σχετική ανάρτηση του στο X ο Αλί Γερλικάγια έδωσε και το στίγμα της απόφασης να προχωρήσει η επιχειρήσει, αφού έγραψε: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ δραστηριότητες κατασκοπείας εναντίον της εθνικής ενότητας και της αλληλεγγύης της χώρας μας».

Σημειώνεται ότι οι συλλήψεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά την εκτέλεση δια απαγχονισμού στο Ιράν ατόμων που φέρονται να ήταν πράκτορες της Μοσάντ, αλλά και λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις από την Wall Street Journal για σχέδιο των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, που στοχεύει στην δολοφονία ή την απαγωγή στελεχών της Χαμάς σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Επιπλέον ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ακουγόταν ο επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ, να υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει να «δολοφονήσει τους ηγέτες της Χαμάς όπου κι αν αυτοί βρίσκονται» συμπεριλαμβάνοντας το Κατάρ, την Τουρκία και τον Λίβανο στις πιθανές τοποθεσίες.

Στις αποκαλύψεις αυτές είχε απαντήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας την ισραηλινή ηγεσία πως «θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα εάν διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς σε τουρκικό έδαφος».

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Αξιωματούχοι φοβούνται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να τους κατηγορήσει για γενοκτονία

Μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter