Τουρκία: Συμβολική κηδεία, έξω από την Αγιά Σοφιά, για τα θύματα της Νέας Ζηλανδίας

Τουρκία: Συμβολική κηδεία, έξω από την Αγιά Σοφιά, για τα θύματα της Νέας Ζηλανδίας

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη σε μια συμβολική κηδεία, προς τιμή των 49 θυμάτων του Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία.

Περίπου 500 άνθρωποι, μέλη κυρίως εθνικιστικών και ισλαμικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία όπου ξεδίπλωσαν πανώ με συνθήματα όπως “Μουσουλμάνοι, ενωθείτε” και “Μουσουλμάνοι, ψηλά το κεφάλι”. Στη συνέχεια έκαναν μια σύντομη τελετή με προσευχές για τα θύματα.

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής που κατηγορείται για τις επιθέσεις στα δύο τεμένη, είχε δημοσιεύσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ένα μανιφέστο στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Αγία Σοφία, που είχε μετατραπεί σε τζαμί από τους Οθωμανούς και σήμερα είναι μουσείο, θα “απελευθερωθεί” από τους μιναρέδες της.

Η αστυνομία είχε ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το μνημείο. Δεκάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, ορισμένοι έφιπποι, είχαν περικυκλώσεις τους συγκεντρωμένους.

“Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται την άνοδο της ισλαμοφοβίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιτιθέμενοι βρίσκουν το θάρρος να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις λόγω της ατολμίας των μουσουλμάνων” υποστήριξε ο Φαρούκ Χανεντάρ, ένας από τους διαδηλωτές. “Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι οι μουσουλμάνοι είναι ικανοί να απαντήσουν με έξυπνο τρόπο”, πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter