Τουρκία: Συμφωνία Ακσενέρ – CHP για τους όρους επιστροφής της στη «Συμμαχία των έξι»

Τουρκία: Συμφωνία Ακσενέρ – CHP για τους όρους επιστροφής της στη «Συμμαχία των έξι»

Ο όρος που έβαλε η Μεράλ Ακσενέρ στη συμμαχία των έξι κομμάτων έγινε δεκτός σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ωστόσο καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμα από το CHP. Επίσης, σύμφωνα με την Cumhuriyet, στέλεχος του CHP ανέφερε ότι «και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της συμμαχίας θα πρέπει να αξιολογήσουν την πρόταση της Ακσενέρ».

Η επικεφαλής του «Καλού κόμματος» (ΙΥΙ) έθεσε ως όρο επιστροφής της την πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που η συμμαχία γίνει κυβέρνηση, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας αντίστοιχα, να οριστούν ως αντιπρόεδροι. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει στην περίπτωση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης το αν θα μπορεί να είναι μέλος μιας κυβέρνησης, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα έχει τελεσιδικήσει η έφεση που έχει ασκήσει στις κατηγορίες για προσβολή εκλογικών στελεχών στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων ανακοινώθηκε ότι θα καθυστερήσει, έπειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις, αφού από τις 2 μ.μ. θα γίνει τελικά στις 4 μ.μ., τοπική ώρα.

Η Ακσενέρ είχε πάρει αποστάσεις από την υποψηφιότητα του αρχηγού του CHP την περασμένη Παρασκευή και αποχώρησε από τη συμμαχία, ενώ είχε προτείνει στους Ιμάμογλου και Γιαβάς να θέσουν εκείνοι υποψηφιότητα. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις αυτή τη Δευτέρα, και με τη διαμεσολάβηση των δύο ανδρών για την απόσπαση της συμφωνίας της έμπειρης κεντροδεξιάς πολιτικού, η Ακσενέρ άλλαξε γνώμη, ενώ o εκπρόσωπος Τύπου του ΙΥΙ, Κουρσάντ Ζορλού είπε ότι η Ακσενέρ θα παραβρεθεί στη συνάντηση των αρχηγών των έξι κομμάτων της συμμαχίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter