Τουρκία: Συνελήφθη στέλεχος του HDP

Τουρκία: Συνελήφθη στέλεχος του HDP

Λίγες ώρες μετά την προσαγωγή και απελευθέρωσή του τη Δευτέρα, συνελήφθη ξανά σήμερα ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού, αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αϊχάν Μπιλγκέν.

Όπως ανακοίνωσε το κόμμα, τη Δευτέρα ο Μπιλγκέν, που είναι και βουλευτής της επαρχίας Καρς, συνελήφθη μαζί με τη βουλευτίνα Μεράλ Ντανίς Μπεστάς. Εκείνος αφέθηκε ελεύθερος, αλλά η Μπεστάς παρέμεινε υπό κράτηση. Ένας τρίτος βουλευτής του HDP, ο Ιντρίς Μπαλουκέν, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Από τους 59 βουλευτές του κόμματος, έχουν συλληθφεί οι 12, μεταξύ των οποίων και οι δύο πρόεδροί του, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκντέν Γιουκσεντάγ. Όλοι τους κατηγορούνται ότι ανήκουν ή ότι στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). To HDP αρνείται πάντως ότι είναι η «πολιτική βιτρίνα» του PKK, μιας οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόμμα εκτιμά ότι η σύλληψη του Μπιλγκέν έχει ως στόχο να παρεμποδίσει την προεκλογική εκστρατεία, ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Όμως δεν μπορείτε να φιμώσετε τη φωνή του ΟΧΙ», πρόσθεσε στο μήνυμά του. Το κοινοβούλιο επικύρωσε στις 21 Ιανουαρίου τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Απρίλιο και το HDP, όπως και το Σοσιαλδημοκρατικό CHP, καλούν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν «όχι» στην αναθεώρηση.

Εξάλλου, μια βουλευτίνα του CHP, η Σερά Καντιγίλ, συνελήφθη σήμερα για «προσβολή του αρχηγού του κράτους» και επειδή «περιφρόνησε δημοσίως τις θρησκευτικές αξίες και υποκίνησε το μίσος», μέσα από μηνύματα που ανήρτησε στο Twitter. Ο Μπαρίς Γιαρκαντάς, ένας συνάδελφός της, κατήγγειλε ότι η σύλληψη συνδέεται με την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, δεδομένου ότι ορισμένα από τα επίμαχα μηνύματα είχαν αναρτηθεί το 2015. «Είναι πολύ ενδιαφέρον που τα μηνύματα της Καντιγίλ, που τα αγνοούσαν από το 2015, βγήκαν ξαφνικά από τα αρχεία, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος», σχολίασε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter