Τουρκία: «Βουτιά» για τη λίρα με υπογραφή Ερντογάν μετά την απόλυση μελών της Κεντρικής Τράπεζας

Τουρκία: «Βουτιά» για τη λίρα με υπογραφή Ερντογάν μετά την απόλυση μελών της Κεντρικής Τράπεζας

Σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έπεσε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας, ύστερα από την απόλυση τριών μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC) της κεντρικής τράπεζας, ώστε να αντικατασταθούν από δύο άλλα επιλογής του τούρκου προέδρου σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι αναπληρωτές διοικητές που έχασαν την θέση τους είναι οι Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κιουτσούκ, καθώς και ένα μέλος της MPC, ο Αμπντουλάχ Γιαβάς, με  τον Ταχά Τσακμάκ ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τουνά ως μέλος της MPC, ως νεοδιορισθέντες.

Αναλυτές βλέπουν την κίνηση αυτή ως μια νέα απόδειξη πολιτικής ανάμιξης από τον Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει εχθρός των επιτοκίων και ζητεί συχνά τη μείωσή τους. Μετά την ανακοίνωση, η ισοτιμία της λίρας έπεσε στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 9,1900 έναντι του δολαρίου, χάνοντας 1% την Τετάρτη . Μέχρι στιγμής φέτος η ισοτιμία της έχει μειωθεί κατά 19%, εξαιτίας ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική.

Αργότερα ανέκτησε κάποιες από τις απώλειες της ημέρας και στις 08:33 (ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία της ήταν 9,1325 για ένα δολάριο.

Οι αλλαγές στην MPC έγιναν αφού η προεδρία είχε ανακοινώσει χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο Ερντογάν και δίπλα του ο διοικητής.

Πηγή δήλωσε στο Reuters πως τόσο ο Γιαβάς όσο και ο Κιουτσούκ είχαν αντιταχθεί τελευταία σε μερικές αποφάσεις που είχε λάβει η MPC ενώ ο Κιουτσούκ είχε επίσης ταχθεί τα προηγούμενα χρόνια εναντίον της πώλησης συναλλαγματικών αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter