Τουρκία: Χωρίς υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Τουρκία: Χωρίς υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Επτά εβδομάδες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το κύριο κόμμα της φιλοκουρδικής αριστεράς, αποφάσισε την Τετάρτη, να παρουσιάσει έναν υποψήφιο εναντίον του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση εκλαμβάνεται ως έμμεση, σημαντική, υποστήριξη για τον κύριο αντίπαλο του, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από τη «συμμαχία των έξι». Σημειώνεται ότι το HDP έλαβε στις προηγούμενες εκλογές περίπου το 10% της προτίμησης του εκλογικού σώματος.

Η είδηση δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά ανακουφίζει μεγάλο μέρος των αντιπάλων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το HDP, το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι «θα αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες έναντι της μονοπρόσωπης κυβέρνησης» με το να μην παρουσιάσει υποψήφιο εναντίον του σημερινού προέδρου.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στο όνομα της αριστερής συμμαχίας στην οποία ανήκει το HDP, χωρίς αυτή η συμμαχία να καλεί ρητά σε ψήφο τον βασικό της αντίπαλο, τον σοσιαλδημοκράτη Κιλιτσντάρογλου.

Ωστόσο, αυτή η υποστήριξη είναι σιωπηρή: στελέχη του HDP, με προεξάρχοντα τον πρώην ηγέτη του κόμματος, τον φυλακισμένο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καλωσόρισαν την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος θεωρείται ότι είναι πιο κοντά στις μειονότητες, ιδιαίτερα των Κούρδων, έχοντας και ο ίδιος καταγωγή από τις κουρδικές περιοχές, σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Άγνωστο παραμένει για το  HDP  αν θα συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις προεδρικές. Το κουρδικό κόμμα είναι αντιμέτωπο με το φάσμα του αποκλεισμού από τις εκλογές και δεν γνωρίζει ακόμη αν θα μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτές με τα δικά του χρώματα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αρνήθηκε την Τετάρτη να αναβάλει την ημερομηνία της επόμενης ακρόασης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Απριλίου, για μετά τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Θα εξεταστεί η προσφυγή για να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Τουρκία: Άγριος ξυλοδαρμός βουλευτή του HDP από την αστυνομία (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter