Τουρκία: Υπό κατάρρευση η συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες

Τουρκία: Υπό κατάρρευση η συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες

Νέο «καμπανάκι» χτυπάει η ‘Άγκυρα, για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το προσφυγικό. Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, στο πρακτορείο Bloomberg, η συμφωνία για την ανακοπή της μεγαλύτερης ροής προσφύγων από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται κοντά σε κατάρρευση.

Φιλοξενώντας περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες – τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα – και ανακόπτοντας τη μετανάστευσή τους στην Ευρώπη, η Τουρκία έχει σώσει την ΕΕ από μια «ρατσιστική» αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ σε συνέντευξή του, την Τρίτη, στην Άγκυρα.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία μονόπλευρη, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να την εφαρμόζει, προσθέτοντας ωστόσο ότι η δέσμευση της χώρας του να συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. Ενώ η στήριξη στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ παραμένει υψηλή, η πεποίθηση ότι θα συμβεί έχει καταρρεύσει, τόνισε ο Τσελίκ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», δήλωσε ο Τσελίκ. «Εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο. Δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ».

Για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ο Τούρκος υπουργός πρότεινε την παραπομπή του ζητήματος στο λαό, στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος.

Πηγή: Bloomberg, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter