Τουρκικά μαχητικά πέταξαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σε προκλητική παραβίαση του FIR Αθηνών προχώρησε η Άγκυρα, στέλνοντας δύο μαχητικά αεροσκάφη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη. Η τουρκική κίνηση πραγματοποιείται μετά από το μπαράζ παραβιάσεων της 27ης και 28ης Απριλίου και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του ανέφερε πως η Ελλάδα καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων», δηλαδή περίπου 1.8 χιλιόμετρα.

Επίσης, η Ελληνική πλευρά προχώρησε σε «εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη» από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη και έπειτα από εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ενώ «δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το επεισόδιο αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική αμφισβήτησης του ελληνικού εναέριου χώρου από την Άγκυρα, η οποία πλέον χρησιμοποιεί και μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV για να πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Κανδελιούσσα.

Διαβάστε επίσης: Αιγαίο: Νέες υπερπτήσεις drone πάνω από την Κανδελιούσσα

Στήνεται σκηνικό για τον Ιούλιο;

Η Τουρκία νιώθει πως η Αλεξανδρούπολη στοχεύει την ίδια ενώ ετοιμάζεται για έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης με την Αθήνα και τη Λευκωσία στην Ανατολική Μεσόγειο πιθανότατα τον Ιούλιο όπως μαρτυράει και η ίδια η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah. Ο τουρκικός σχεδιασμός προβλέπει την διενέργεια ερευνών σε κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες ακόμη για την συγκεκριμένη τοποθεσία.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter