Τουρκικές εκλογές: Κρεσέντο προπαγάνδας από Ερντογάν στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Τουρκικές εκλογές: Κρεσέντο προπαγάνδας από Ερντογάν στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Η παραπληροφόρηση στην Τουρκία γίνεται πλέον απροκάλυπτα, με στόχο την αποδόμηση με αθέμιτα μέσα του αντιπάλου. Με τις προεδρικές εκλογές να είναι οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων είκοσι ετών, και με την εξουσία του να απειλείται σοβαρά, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δε διστάζει να προβεί στις πλέον χοντροκομένες ενέργειες προπαγάνδας ενάντια στον βασικό αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με σκοπό να υπονομεύσει τις πιθανότητές του να καταλάβει την εξουσία.

Εξόφθαλμη παραποίηση

Ένα βίντεο διάρκειας 14 δευτερολέπτων από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδείχθηκε ως απόδειξη ότι ο αντίπαλός του στις εκλογές της Κυριακής, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πηγαίνει «χέρι με χέρι» με τους Κούρδους μαχητές, που το τουρκικό κράτος θεωρεί τρομοκράτες.

Σε μια τεράστια συγκέντρωση του τούρκου προέδρου στην Κωνσταντινούπολη και ζωντανά στην τηλεόραση, το βίντεο έδειξε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να προσπαθεί να… δώσει το ρυθμό από το τραγούδι της προεκλογικής του εκστρατείας στους υποστηρικτές του ΡΚΚ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με παλαμάκια…

Το μήνυμα που προσπαθούσε να στείλει ο Ερντογάν ήταν σαφές: ο ηγέτης της κοσμικής αντιπολίτευσης είχε κάνει κολιγιά με «τρομοκράτες».

Μόνο που το συγκεκριμένο βίντεο ήταν προϊόν μοντάζ, όπως απέδειξε πρόσφατα και το τμήμα fact checking της Deutsche Welle.

Αυτό ήταν ένα από τα τελευταία κρούσματα παραπληροφόρησης που μολύνουν την προεκλογική περίοδο μιας από τις πιο αμφίρροπες και σημαντικότερες εκλογές στην Τουρκία εδώ και δυο δεκαετίες.

«Πώς μπορεί ένα άτομο που κάθεται στην καρέκλα του προέδρου να πέσει τόσο χαμηλά», σχολίασε ο Κιλιτσντάρογλου, του οποίου την εκστρατεία έχει υποστηρίξει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Ο Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν στρατολόγησε  «ξένους χάκερ» που ετοιμάζουν deepfakes – χειραγωγημένα βίντεο και ήχους – με στόχο την απαξίωση των αντιπάλων λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη. Βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το deepfake περιεχόμενο και τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν σε αυτή τη χώρα», είπε χωρίς να εξηγήσει γιατί κατηγορεί τη Ρωσία. Αν θέλετε τη φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε τα χέρια σας από το τουρκικό κράτος».

Στρατός τρολ

Ο Ερντογάν απάντησε με τον ίδιο τρόπο, ισχυριζόμενος ότι «ένας στρατός από τρολ» δουλεύει για τον αντίπαλό του. «Χρησιμοποιείτε ψέματα και παραπληροφόρηση. Επινοείτε σχέδια που ούτε ο διάβολος δεν θα είχε σκεφτεί», είπε ο Ερντογάν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης από την τηλεόραση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας έγιναν πεδίο πολιτικής μάχης τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» με φυλάκιση έως και τριών ετών.

Εβδομάδες αργότερα, ο Κιλιτσντάρογλου έγινε ένας από τους πρώτους που διώχθηκε σύμφωνα με το νόμο για τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν ήταν υπεύθυνη για μια «επιδημία μεθαμφεταμίνης» στην Τουρκία.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε τον Μάιο ότι η εκτεταμένη χρήση του νόμου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους δημοσιογράφους και στις επικριτικές φωνές.

Παραδοσιακοί μέθοδοι προπαγάνδας

Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι παλιές μέθοδοι διάδοσης της παραπληροφόρησης δεν έχουν πέσει σε αχρησία. Παραποιήσεις και ψευδή γεγονότα εμφανίζονται πιο συχνά πλέον στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και κατά τη διάρκεια κατ’ιδίαν συναντήσεων, παρουσιάζονται εικόνες που είτε έχουν περικοπεί είτε βγαίνουν εκτός περικειμένου.

Για παράδειγμα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν έδειξε ένα απόσπασμα ενός άρθρου εφημερίδας σε μια μεγάλη οθόνη που άφηνε να εννοηθεί ότι ο Κιλιτσντάρογλου είχε κριθεί ένοχος για απάτη το 1996.

Ωστόσο, στο αρχικό άρθρο που ανακαλύφθηκε γρήγορα από δημοσιογράφους από τον ιστότοπο fact cheking Teyit, ο Κιλιτσντάρογλου είχε ουσιαστικά καταγγείλει την απάτη που διαπράχθηκε από άτομα που εκμεταλλεύτηκαν την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης της Τουρκίας, της οποίας τότε ήταν επικεφαλής. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν αποφασιστικά το αποτέλεσμα της Κυριακής, ωστόσο συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης και την πόλωση της προεκλογικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικές εκλογές: Ο Κιλιτσντάρογλου ενσαρκώνει τις ελπίδες των Αλεβιτών για ισότητα

Reuters-Τουρκία: Η απόσυρση Ιντζέ αυξάνει τις πιθανότητες για νίκη Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter