Τουρκική «σφήνα» στην Ουκρανία;

Τουρκική «σφήνα» στην Ουκρανία;

Καιρό τώρα η Τουρκία και η Ουκρανία αλληλεπιδρούν σε διαφόρους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πλέον όμως τίθενται αργά και σταθερά τα θεμέλια για μια στρατηγική συνεργασία τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έχει ως επίκεντρο το ουκρανικό.

Ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της διακοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ουκρανίας-Τουρκίας Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε τη Πέμπτη (13/1) πως οι δύο χώρες θα ενισχύσουν την στρατηγική συνεργασία τους κάνοντας χρήση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Η συνάντηση αυτή και οι συνακόλουθες ανακοινώσεις της έρχεται σε μια συγκυρία που οι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ανεβάσει επικίνδυνα τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία και η κλιμάκωση βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι.

Τα drone και το εμπόριο

Μέχρι στιγμής πάνω από 24 τουρκικά drone αξίας 69 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν πουληθεί στην Ουκρανία. Τα οποία drone έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονμπάς και του Ντονέτσκ που έχουν εμπλακεί σε έναν πολύχρονο εμφύλιο πόλεμο με το ουκρανικό κράτος.

Επίσης στα σκαριά βρίσκεται πρόγραμμα συμπαραγωγής drone τουρκικής τεχνολογίας σε εργοστάσιο στην Ουκρανία με συνέταιρο τον εκλεκτό του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Παράλληλα, ο όγκος του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται στα 5 δις δολάρια και οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να φτάσει τα 10 δις ενώ η Τουρκία αναμένει να φιλοξενήσει πάνω από δύο εκατομμύρια ουκρανούς τουρίστες έως το τέλος του έτους έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας το 2017 που εξασφαλίζει την είσοδο στις δύο χώρες χωρίς την επίδειξη βίζας.

Οι λόγοι της τουρκικής διείσδυσης

Στην Ουκρανία οι μουσουλμάνοι συνιστούν το 0.9% του πληθυσμού και στην πλέον ρωσική Κριμαία το νούμερο αυτό ανεβαίνει στο 12%, όπου ο πληθυσμός των Τατάρων της Κριμαίας ξεπερνάει τις διακόσιες χιλιάδες και ήταν αρνητικά διακείμενος στην προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία.

Παίζοντας το χαρτί των μειονοτήτων ο Ερντογάν αφενός πιέζει τον Πούτιν δείχνοντας του ότι δεν θα περάσει στη σφαίρα επιρροής του, αφετέρου αποδεικνύει στους αμερικανούς πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια να παίξει έναν ρόλο στην περίσφιξη της Ρωσίας.

Τέλος, τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη Τουρκία δεν είναι ούτε τυχαία ούτε περνάνε απαρατήρητα και μάλλον θα εκτιμούνται δεόντως από τους Αμερικανούς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter