Τούρκοι αστυνομικοί «έλουσαν» με χημικά γυναίκες με… αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τούρκοι αστυνομικοί «έλουσαν» με χημικά γυναίκες με… αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η τουρκική αστυνομία έκανε, την Παρασκευή, χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών, αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών να διαδηλώσουν.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ, σχεδιάζοντας να πραγματοποιήσουν μια πορεία στην περιοχή. Εκατοντάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών τους εμπόδισαν για να τους αποτρέψουν να προχωρήσουν προς τον πεζόδρομο Ιστικλάλ.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού και δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος. Κατόπιν, κατευθύνθηκαν εναντίον των διαδηλωτών με αστυνομικά σκυλιά και ξέσπασαν συγκρούσεις, ενώ καταδίωκαν τις γυναίκες στους κοντινούς δρόμους.

Από νωρίς, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, μεταξύ αυτών και αστυνομικίνες, στήνοντας μεταλλικά κιγκλιδώματα γύρω από την πλατεία Ταξίμ, όπου πολλά από τα καταστήματα έκλεισαν.

«Κοιτάξτε τι γίνεται, αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια: υπάρχει ένα σύστημα, ένα Κράτος που μας φοβάται» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια, η Ουλκέρ.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν υπήρξαν τραυματισμοί ή αν η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.

Αργότερα, σε κάποιες χιλιάδες γυναίκες δόθηκε άδεια από τις αρχές να διαδηλώσουν σε ένα μικρό τμήμα της λεωφόρου Ιστικλάλ. Στα πανό που κρατούσαν μπορούσε να διαβάσει κανείς συνθήματα όπως «Οι φεμινίστριες ξεσηκώνονται κατά της βίας των ανδρών και της φτώχειας» ή «Γεννήθηκα ελεύθερη και θα ζω ελεύθερη».

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, που φορούσαν μάσκες και πολύχρωμες περούκες, φώναζαν συνθήματα όπως: «Δεν θα σωπάσουμε, δεν φοβόμαστε, δεν θα υποκύψουμε».

«Στην Τουρκία, η βία κατά των γυναικών είναι πολύ διαδεδομένη, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να βάλει ένα τέλος» κατήγγειλε μια διαδηλώτρια.

Το 2018, 440 γυναίκες δολοφονήθηκαν σε υποθέσεις σεξιστικής βίας έναντι 210 το 2012, σύμφωνα με μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter