Τούρκοι αξιωματούχοι: Οι Ταλιμπάν μας ζήτησαν βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Τούρκοι αξιωματούχοι: Οι Ταλιμπάν μας ζήτησαν βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επιμένουν ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να έχει αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, ανέφεραν στο Reuters δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Το υπό όρους αίτημα του ισλαμιστικού κινήματος, που επέστρεψε στην εξουσία στο Αφγανιστάν 20 χρόνια αφότου εκδιώχθηκε από την εισβολή των ΗΠΑ, αφήνει την Άγκυρα μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση για το αν θα αποδεχθεί ένα επικίνδυνο έργο, είπε ένας αξιωματούχος.

Η Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας είναι μουσουλμανικός στην πλειονότητά του, μετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αποσύρουν τις τουρκικές δυνάμεις χωρίς καθυστέρηση.

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφέρει τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο αν της ζητηθεί. Όταν οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν, η Τουρκία προσέφερε τεχνική βοήθεια και βοήθεια ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

«Οι Ταλιμπάν υπέβαλαν ένα αίτημα για τεχνική υποστήριξη στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ», δήλωσε Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το αίτημα των Ταλιμπάν να αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα θα περιπλέξει κάθε πιθανή αποστολή.

«Η θωράκιση της ασφάλειας των εργαζομένων χωρίς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια επικίνδυνη δουλειά», είπε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μυστικά & Documento

26/03/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter