Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Έχει κάνει γεώτρηση ο Πορθητής και συνεχίζει με τη δεύτερη

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Έχει κάνει γεώτρηση ο Πορθητής και συνεχίζει με τη δεύτερη

Συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ να δηλώνει σήμερα πως ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου και την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ» από τα ναυπηγεία της Τούζλα στην Κωνσταντινούπολη προς την ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να ξεκινήσει επίσης γεωτρήσεις.

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή συνεχίζονται στο ναυπηγείο οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του «Γιαβούζ» και «την Πέμπτη θα το αποχαιρετίσουμε. Αρχές Ιουλίου περίπου, στο πλαίσιο της άδειας που έχουμε λάβει από την ΤΔΒΚ, θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση».

Σύμφωνα με το cnnturk.com o  Φατίχ Ντονμέζ είπε, ότι ο «Πορθητής» έχει κάνει ήδη μία γεώτρηση και προχωρά στη δεύτερη στο τεμάχιο Φινίκε-1». Εκεί το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου.

«Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε», είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ.

Τσίπρας προς Τουσκ: Να καταδικάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ όπως επίσης και να εξετάσει το ενδεχόμενο να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες.

Αμερικανός πρέσβης: «Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες»

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με τη σειρά του έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο και επισήμανε ότι είναι η ώρα του διαλόγου.

Το Reuters προβλέπει μόνο προειδοποίηση της ΕΕ προς στην Τουρκία ενώ το Bloomberg αντίποινα

Παράλληλα, αν και η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο ζητούν από την ΕΕ ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις προς την Τουρκία, πηγές του Reuters αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν. Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Από την άλλη το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απειλήσει με αντίποινα την Τουρκία, σε μια ακόμη ένδειξη επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος του οποίου έλαβε γνώση το Bloomberg. Επίσης, η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter