Τους 45 έφτασαν οι νεκροί από τις επιθέσεις σε βάρος εκκλησιών στην Αίγυπτο – Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη (Video + Photos)

Τους 45 έφτασαν οι νεκροί από τις επιθέσεις σε βάρος εκκλησιών στην Αίγυπτο – Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη  (Video + Photos)

Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, που προέρχονται από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους σαράντα πέντε

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τρεις τουλάχιστον μήνες, επιθυμεί να κηρύξει την Αίγυπτο ο πρόεδρός της  Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις σήμερα εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών. 

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός μίας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν, καταρχάς η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες» επισήμανε ο πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να «προστατεύσει» και να «διαφυλάξει» την χώρα.

Στο μεταξύ, μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, που προέρχονται από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους σαράντα πέντε. 27 είναι τα θύματα της επίθεσης στην Τάντα και 18 είναι τα θύματα στην Αλεξάνδρεια.

Την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο εκκλησίες των Κοπτών στην Αίγυπτο, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχει (AMAQ).

Η πρώτη έκρηξη βόμβας έγινε μέσα σε εκκλησία στην αιγυπτιακή πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου, συμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στον προαύλιο χώρο της Κοπτικής εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βομβιστής αυτοκτονίας προσπάθησε να εισέλθει στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου αλλά τον σταμάτησαν αστυνομικοί με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που μετέφερε σε εκείνο τη σημείο

Επίσης, αναφέρθηκε και η ύπαρξη μιας τρίτης βόμβας, σε άλλη εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που δεν εξερράγη. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ καταβάλλονται προσπάθειες απενεργοποίησης του εκρηκτικού μηχανισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σημερινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Τα νοσοκομεία, πολιτικά και στρατιωτικά, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανό τα θύματα να αυξηθούν.

“Καλά όλοι οι Έλληνες”

“Όλοι καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες που κατοικούν στην Αλεξάνδρεια”, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Έλληνας γενικός πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Ο Έλληνας πρόξενος μάλιστα επεσήμανε ότι υπήρξε ένας Έλληνας που βρέθηκε κοντά στην επίθεση της Αλεξάνδρειας, καθώς σημειώθηκε λίγα μόλις τετράγωνα από τον ναό του Αγίου Σάββα – όπου λειτούργησε σήμερα ο Πατριάρχης Θεόδωρος – αλλά δεν έπαθε τίποτε.

“Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει αντιληπτός τραυματισμός κανενός Έλληνα”, δήλωσε ο κ. Κακαβελάκης.

Από την πλευρά του, από το πρωί και ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τους δύο Έλληνες γενικούς προξένους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια καθώς και τις κατά τόπους ελληνικές κοινότητες.

Για την επίθεση εξέδωσε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται: “Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου, μας συγκλονίζουν και μας θλίβουν. Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν και δεν πρέπει να πλήξουν την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών της Αιγύπτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, και δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αιγυπτιακό λαό”.

https://www.youtube.com/watch?v=WRSnzjQ7kqw

Δηλώσεις για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα έκαναν και άλλα κόμματα:

Η Ν.Δ.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Χριστιανικούς Ναούς στις πόλεις Τάντα και Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Χριστιανικούς Ναούς της Αιγύπτου.

Εκφράζουμε, τη στέρεη συμπαράστασή μας στο φίλο Αιγυπτιακό λαό, καθώς και την πεποίθησή μας ότι τα ανίερα σχέδια όσων επιβουλεύονται την ενότητά του θα αποτύχουν.

Στους οικείους των θυμάτων ειλικρινή συλλυπητήρια.

Σε μια ταραγμένη εποχή και περιοχή η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει τάχιστα την ισχύ της για να παίξει αποφασιστικά το σταθεροποιητικό ρόλο που της αναλογεί.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη».

Οι ΑΝΕΛ

«Η ισλαμική τρομοκρατία έδειξε για ακόμη μια φορά το αποκρουστικό και μισαλλόδοξο πρόσωπό της, με δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο και θύματα αθώους θρησκευόμενους, τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Η κ. Παπαδοπούλου έκανε λόγο για ειδεχθή και βάρβαρα τρομοκρατικά χτυπήματα και σημείωσε πως οι ΑΝΕΛ εκφράζουν τον έντονο αποτροπιασμό και την καταδίκη τους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και απευθύνουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή τους στον αιγυπτιακό λαό.

Η Ένωση Κεντρώων

Την οργή και τον αποτροπιασμό της για τις δύο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου, εκφράζει η Ένωση Κεντρώων, δηλώνοντας ότι η τρομοκρατική επίθεση «επιβεβαιώνει την κοσμοαντίληψη τυφλής βίας και παραφροσύνης του Ισλαμικού Κράτους».

«Το ειδεχθές έγκλημα κατά αθώων χριστιανών δεν θα κατορθώσει να δυναμιτίσει την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών στην Αίγυπτο» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων και εκφράζει τη θλίψη της για τα αδικοχαμένα θύματα και τη στήριξη προς την Αίγυπτο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter