Τραβάει το «σχοινί» ο Ερντογάν: Στέλνει ερευνητικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ

Τραβάει το «σχοινί» ο Ερντογάν: Στέλνει ερευνητικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας για ακόμα μια φορά επίθεση προς την Ελλάδα, αναφερόμενος στο Αιγαίο, αλλά και για τις έρευνες που γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Σουλτάνος σε σημερινή του ομιλία ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με σκάφος μήκους 35 μέτρων και τελευταίας τεχνολογίας. «Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς κάποιοι ψάχνουν ευκαιρία επειδή η προσοχή της ασφάλειας μας μετατοπίστηκε αλλού», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Τουρκία είναι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας ειδικά για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, ενώ έκανε λόγο και για την αντίδραση της χώρας στις δραστηριότητες των ευρωπαίων για γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου λέγοντας, «ευτυχώς έδωσε ένα μάθημα σε κάποιους που βρήκαν την ευκαιρία να προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες όταν η Τουρκία ήταν απασχολημένη σε αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε άλλο σημείο».

«Κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται στη θαλάσσια περιοχή που περιβάλει την Κύπρο θα πρέπει να λαμβάνεται με την συμμετοχή και των δύο πλευρών και αυτό θα πρέπει να αφορά και τις επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σουλτάνος.

Τέλος επανέλαβε πως για αυτό το θέμα οι δυο πλευρές Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να λάβουν από κοινού αποφάσεις και να σχηματίσουν κοινή επιτροπή για τις διαδικασίες γεώτρησης, ενώ η κάθε πλευρά θα πρέπει να λάβει τα ποσοστά που της αναλογούν επί των φυσικών πηγών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter