Τραγέλαφος και ακραία τυπολατρία: Ζητούν επανάληψη της δίκης της 17Ν για το… τίποτα

Τραγέλαφος και ακραία τυπολατρία: Ζητούν επανάληψη της δίκης της 17Ν για το… τίποτα

Λίγο καιρό πριν συμπληρωθούν 19 χρόνια κράτησης του Δημήτρη Κουφοντίνα στη φυλακή, χρονική στιγμή που του επιτρέπει να κάνει αίτηση για υφ’ όρων απόλυση, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας καλούμενο να αποφασίσει σχετικά με μία αίτηση συγχώνευσης ποινής που κατατέθηκε από την πλευρά του και αφορά ποινή δύο χρόνων για ανυποταξία, έκρινε ανεπαρκή την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου που τον καταδίκασε, δεν προχώρησε στη συγχώνευση ως όφειλε και διέταξε τη συμπλήρωση της απόφασης της δίκης της 17Ν.

Για να γίνει κάτι τέτοιο προβλέπεται εκ νέου συγκρότηση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μελέτη του φακέλου για να διαπιστωθεί το όποιο έλλειμμα και κλήση όλων των διαδίκων της δίκης, (υπολογίζονται 50 με 60 διάδικοι και 16 κατηγορούμενοι), καθώς μπορεί να θίγονται δικά τους δικαιώματα από τη συμπλήρωση της απόφασης.

Κι όλα αυτά για μια συγχώνευση ποινής σχετικά με πλημμεληματική υπόθεση που δεν αλλάζει τίποτε στα εκτιτέα χρόνια του κρατουμένου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα «επανάληψη της δίκης της 17Ν διέταξε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καλούμενο να αποφασίσει σε μία υπόθεση ρουτίνας».

Συγκεκριμένα το έλλειμμα το οποίο επικαλείται το… τυπολατρικό δικαστήριο ήταν η μη αναγραφή του συνολικού αριθμού των χρόνων κάθειρξης του Δ. Κουφοντίνα αλλά μόνο τα εκτιτέα χρόνια που του επιβλήθηκαν και αντιστοιχούν στο ανώτερο όριο με βάση τον νόμο που ίσχυε και ήταν 25 έτη. Από την πλευρά της η Εισαγγελέας πρότεινε να ξεπεραστεί αυτό το υποτιθέμενο εμπόδιο αλλά η Πρόεδρος επέμενε στην συμπλήρωση της απόφασης.

«Επινοήθηκε ένα κώλυμα για να μην μπορέσει ο κατηγορούμενος να ασκήσει το δικαίωμά του για τη συγχώνευση ποινής και αναπροσδιορισμού της ποινής σύμφωνα με τον καινούριο νόμο. Ένα εμπόδιο για να μην μπορεί να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων», σημειώνει στο Documentonews.gr η Ιωάννα Κούρτοβικ συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα.

Ο χρόνος που αναμένετε να απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη αυτή η διαδικασία είναι αρκετός και σίγουρα δυσανάλογος σε σχέση με το αρχικό αίτημα – αρκεί κανείς να σκεφτεί πως το δικαστήριο πρέπει αρχικά μα εξετάσει την απόφαση της δίκης η οποία είναι 8,5 χιλιάδες σελίδες) με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να αποκλείεται από τις ευεργετικές διατάξεις της συγχώνευσης και της αίτησης για υφ όρων απόλυση και να βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να εκτίσει μεγαλύτερη ποινή από αυτή που του αναλογεί.

Στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και συγκεκριμένα την οικογένεια Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να «εξοντώσει» τον Δ. Κουφοντίνα, στερώντας του επί μονίμου βάσεως το δικαίωμά του στην άδεια αλλά και την παράτυπη μεταγωγή του στις φυλακές και τις συνθήκες κράτησής του εκεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ

Το πιο μοχθηρό εκδικητικό της πρόσωπο δείχνει η κυβέρνηση στον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά από 18 χρόνια φυλακής.

Δεν αρκείται στην ανερυθρίαστη αλλοίωση του σωφρονιστικού συστήματος και του πλαισίου έκτισης ποινών, με αντισυνταγματικές, φωτογραφικές διατάξεις, που μόνο σκοπό έχουν να χειροτερέψουν την θέση του ενός (κι ας παίρνει η μπάλα και κάποιους άσχετους– κρατούμενοι είναι… δεν πειράζει) και να κάνουν αφόρητες τις συνθήκες της ζωής του,

– Δηλώνοντας δημόσια και επανειλημμένα, ακόμη και μέσα στη Βουλή ότι νομοθετούν ειδικά για τον συγκεκριμένο κρατούμενο,

– Στραγγαλίζοντας το δικαίωμα στην άδεια για να μην μπορεί να χωρέσει σ’ αυτό , – όπως έχουν δεσμευτεί , πλήττοντας αδίστακτα και πολλούς άλλους κρατούμενους που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα άδειας,

– Αποστεώνοντας τις διατάξεις για τις αγροτικές φυλακές, προκειμένου να τον εκδιώξουν από αυτές, και μάλιστα με απανωτές διορθώσεις ακόμη και λίγο πριν την τελική ψήφιση τους μέσα στη Βουλή, προκειμένου να πετύχουν τον δηλωμένο σκοπό τους .

Αλλά προχωράει στην καταπάτηση των ίδιων των νόμων που αυτή κατασκεύασε για να μπορέσει να ικανοποιήσει το σχέδιο, εδώ και τώρα, την ίδια στιγμή που μένει ψυχρά αδιάφορη για τα πραγματικά προβλήματα των φυλακών που απειλούνται , αν δεν μαστίζονται, από την πανδημία και την αβεβαιότητα, αφημένες στην τύχη τους (κρατούμενοι είναι…δεν πειράζει..) . Έτσι :

– Ο Δ.Κ. μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού αντί για τον Κορυδαλλό όπως επέβαλε ο νόμος που αυτοί οι ίδιοι έφτιαξαν ,

– Η σχετική διαταγή δόθηκε από την κα Νικολάου, την εμπορικολόγο γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής, κατά παράβαση των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα που προβλέπουν μεταγωγή με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ), και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του Γ.Γρ., η οποία και πάλι απαιτεί την άμεση έγκριση από την ΚΕΜ,

– Η γενική γραμματεία ενημέρωσε τον κρατούμενο ότι υπήρξε απόφαση της ΚΕΜ με την οποία μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού (!!!), αλλά με συνεχόμενη απόφαση της κ. Νικολάου μετήχθη (στη συνέχεια προφανώς) στον Δομοκό, ξεπερνώντας κάθε όριο ειρωνείας,

– Καμία από τις αποφάσεις που αφορούν την μεταγωγή δεν του έχει επιδοθεί και η γενική γραμματεία αρνείται να χορηγήσει αντίγραφα,

– Ο Δ.Κ. μετά από 18 χρόνια μεμονωμένης κράτησης οδηγήθηκε σε κελί λίγων τετραγ. Μέτρων, σε συνθήκες ασφυκτικές για 3 άτομα,

– Ο Διευθυντής της φυλακής , σαδιστικά, τον κάλεσε να κάνει υπομονή μέχρι να γίνει ο Δομοκός «φυλακές τύπου Γ» , οπότε και θα κρατείται μόνος του!

Την ίδια στιγμή, ενεργώντας προφανώς στο ίδιο πλαίσιο και με το ίδιο πνεύμα, αν όχι με ρητές επιταγές, Επανάληψη της δίκης της 17Ν διέταξε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας !!!!, καλούμενο να αποφασίσει σε μία υπόθεση ρουτίνας, αίτησης συγχώνευσης ποινών για τον Δ.Κ., κρίνοντας ανεπαρκή την απόφαση του 5μελους Εφετείου που τον καταδίκασε, για ασήμαντο λόγο και αναβάλλοντας επ’ αόριστο την συγχώνευση, προκειμένου να ξαναγίνει η δίκη !!!! και να διορθωθεί η απόφαση. Κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο, με αποτέλεσμα να αποκλείεται ο κρατούμενος από ευεργετικές διατάξεις που έχουν εφαρμογή σε όλους ανεξαίρετα τους κρατούμενους και να απειλείται με πρόσθετα χρόνια φυλακής, ενάντια στο νόμο.

Η μαύρη σκιά του μίσους της οικογένειας που κυβερνά τη χώρα, στραγγαλίζει αυτό που λέγεται «ανεξάρτητο» δικαστικό σύστημα, με αυταρχικές επιταγές και παράλογες απαιτήσεις, που εξευτελίζουν την περιβόητη «διάκριση των εξουσιών», κουρελιάζουν κατακτημένα δικαιώματα και «εγγυήσεις» , για να ικανοποιηθεί η δηλωμένη εμπάθεια της οικογένειας και των παλαιόθεν αλλά και όψιμα ακροδεξιών συνοδοιπόρων υπουργών της , απέναντι στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που θέλει ακόμη να ανασαίνει και με στόχο να οδηγήσει τον Δ.Κ σε δρόμο χωρίς επιστροφή.

Εμείς δεν έχουμε πάρα να το φωνάξουμε για μια φορά ακόμη: αυτό δεν μπορεί να μας αφήσει σιωπηλούς. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ.

Αθήνα 7/1/2021

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter