Τραγωδία δίχως τέλος στη Λιβύη: Αναφορές για 5.000 νεκρούς – Φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί περισσότερο

Τραγωδία δίχως τέλος στη Λιβύη: Αναφορές για 5.000 νεκρούς – Φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί περισσότερο

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η αναζήτηση χιλιάδων αγνοουμένων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, όπου χιλιάδες είναι ήδη οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Οι πλημμύρες, που προκλήθηκαν από την ισχυρή καταιγίδα Ντάνιελ εξαιτίας της οποίας έσπασαν φράγματα, έχουν καταστρέψει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της πόλης αυτής, στις ακτές της Μεσογείου, παρασύροντας κτίρια και ανθρώπους.

Αξιωματούχοι της ανατολικής Λιβύης αναφέρουν μέχρι στιγμής ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 5.000. Διευθυντής νοσοκομείου της πόλης δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι 1.700 πτώματα έχουν καταμετρηθεί στο δικό του νοσοκομείο και περισσότερα από 500 έχουν ταφεί σε άλλο μέρος της πόλης. Άλλος γιατρός δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είναι νεκροί.

Περίπου 10.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα.

Δημοσιογράφοι του Reuters που επισκέφθηκαν τη Ντέρνα, μια πόλη με περίπου 125.000 κατοίκους, χθες, Τρίτη, είδαν πολλά πτώματα στο πάτωμα στους διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ άνθρωποι αναζητούσαν τους αγνοούμενους συγγενείς τους την ώρα που μεταφέρονταν εκεί κι άλλοι νεκροί.

Ένας κάτοικος, ο Μουστάφα Σάλεμ, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 30 μέλη της οικογένειάς του έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορτηγά που μεταφέρουν εκσκαφείς κατευθύνονται σήμερα προς τη Ντέρνα.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, με το νερό να ανατρέπει και να παρασέρνει αυτοκίνητα και τους δρόμους της Ντέρνα να γεμίζουν μπάζα, λάσπη και συντρίμμια.

Σύμφωνα με πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής με την Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Δορυφορικές εικόνες της πόλης πριν και μετά την καταστροφή δείχνουν την κοίτη του ποταμού που έρρεε δια μέσου της Ντέρνα τώρα να είναι πολύ πιο φαρδιά. Εκτεταμένες ζημιές, με κτίρια να έχουν εξαφανιστεί, αποτυπώνονται και σε άλλες περιοχές της πόλης.

“Πτώματα κείτονται παντού: στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτίρια”, δήλωσε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός πολιτικής αεροπορίας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης. “Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πάρα πολλά κτίρια κατέρρευσαν”, πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι δύσκολες, καθώς η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την έδρα της στην Τρίπολη (δυτικά). Η Ντέρνα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, όπου λειτουργεί μια παράλληλη κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Τάμερ Ραμαντάν, στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι “τεράστιος”.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από τις ανεξάρτητες πηγές μας ότι ο αριθμός των αγνοούμενων φτάνει τις 10.000 μέχρι στιγμής”, επεσήμανε σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ομάδες του έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η Τουρκία και άλλες χώρες σπεύδουν να συνδράμουν τη Λιβύη με την παροχή οχημάτων έρευνας και διάσωσης, σωστικών λέμβων, γεννητριών και τροφίμων.

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, την ανατολική περιφέρεια της Λιβύης, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter