Ναυάγιο στην Πύλο: Κι όμως, ζητούσαν βοήθεια (Photo)

Ναυάγιο στην Πύλο: Κι όμως, ζητούσαν βοήθεια (Photo)

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό αποδεικνύουν ότι οι εκατοντάδες στοιβαγμένοι άνθρωποι στο αλιευτικό σκάφος, όντως ζητούσαν βοήθεια, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου από το Λιμενικό.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που διακινούνται από τις αρχές ενώ ξεδιπλωνόταν μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες τραγωδίες των τελευταίων ετών στα ανοιχτά της Πύλου, είναι ότι οι εκατοντάδες επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους δεν ζήτησαν βοήθεια από τις ελληνικές αρχές.

Διαβάστε επίσης: Πύλος: Σοκάρουν οι εικόνες απ’ το ασφυκτικά γεμάτο σκάφος λίγο πριν βυθιστεί – Άνθρωποι φαίνονται να κουνούν τα χέρια τους (Photos)

Έπειτα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας το βράδυ της Τετάρτης, επικαλούμενο καταγραφές από το Κέντρο Επιχειρήσεων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00. Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα». Μάλιστα, στη συνέχεια σημειώνεται ότι «από τις 15:00 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα».

Τα δεδομένα που υπάρχουν είναι τα εξής, ότι τουλάχιστον 78 επιβαίνοντες ανασύρθηκαν νεκροί από το ναυάγιο του αλιευτικού, ενώ εκφράζονται φόβοι για εκατόμβη θυμάτων. Επίσης, το ότι οι άνθρωποι που στοιβάχθηκαν στο πλοίο ζητούσαν όντως βοήθεια, όπως φαίνεται και από τη χαρακτηριστική φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η εν λόγω φωτογραφία εμφανίζει ανθρώπους στοιβαγμένους ο ένας δίπλα στον άλλον να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Μία κίνηση που δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο παρά ότι ζητούν βοήθεια…

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του ναυάρχου του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και πραγματογνώμονα, Νίκου Σπανού, ο οποίος κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Λιμενικού.  «Το σκάφος αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο. Άσχετα ότι είναι μπουνάτσα. Γιατί είναι σε κίνδυνο; Γιατί είναι ένα πλοίο αναξιόπλοο, δεν έχει πιστοποιητικά, οι άνθρωποι είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια και είναι και ακυβέρνητο. Άρα, πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία δια των οργάνων της. Θα πρέπει να οργανώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που είναι πλωτά – χερσαία μέσα που πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή ώστε να μπορέσουν να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη. Είναι σαν να μου λέτε ότι σας βλέπω να πνίγεστε και δε θα σας βοηθήσω και δε θέλετε βοήθεια. Τι είναι αυτά που λέτε; Είμαστε υποχρεωμένοι…».

Διαβάστε επίσης: Ναύαρχος στηλιτεύει τους χειρισμούς του Λιμενικού στην Πύλο: «Σαν να μου λέτε ότι πνίγεστε και δε θα σας βοηθήσω» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter