Τραγούδια της φυλακής

Τραγούδια της φυλακής

H Λιζέτα Καλημέρη και ο Θωμάς Κοροβίνης σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.

Με αφορµή το πρόσφατο πεζογράφηµά του «Ολίγη µπέσα, ωρέ µπράτιµε! – Η τελευταία νύχτα του Οδυσσέα Ανδρούτσου» (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αγρα), το οποίο διαδραµατίζεται στη φυλακή της Ακρόπολης και παρουσιάζει µια φανταστική δηµόσια εξοµολόγηση του προδοµένου εµβληµατικού οπλαρχηγού του 1821 τις τελευταίες ώρες της ζωής του, ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωµάς Κοροβίνης επιµελήθηκε και παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το ερχόµενο Σάββατο (15 Φεβρουαρίου) ένα πρόγραµµα µε ελληνικά τραγούδια της φυλακής. Πρόκειται για µια αντιπροσωπευτική επιλογή από το πλούσιο ρεπερτόριο του είδους µε δηµώδη, ρεµπέτικα και λαϊκά τραγούδια αλλά και συνθέσεις νεότερων δηµιουργών για την «ψειρού» ή «σκολιό» ή «σίδερα» ή «στρουγκού», ή «κολέγιο», ή «στενή», όπως περιγράφουν τη φυλακή οι ρεµπέτες.

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια γνωστών συνθετών που αγαπήθηκαν από γενιές ανθρώπων και πολλά από αυτά συντέλεσαν µε τον δικό τους άµεσο και δυναµικό τρόπο στη διαµόρφωση της µυθολογίας της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα (πολλοί συνθέτες τραγούδησαν για τους καηµούς των φυλακισµένων στο Γεντί Κουλέ), ιδίως τα προπολεµικά χρόνια, τα χρόνια της Κατοχής και του Εµφυλίου αλλά και της µεταπολιτευτικής περιόδου.

Το πρόγραµµα περιλαµβάνει ρεµπέτικα και λαϊκά τραγούδια, µόρτικα, µουρµούρικα (τα οποία τραγουδούσαν ψιθυριστά στις φυλακές για να µην προκαλούν τους φύλακες που έψαχναν να βρουν αφορµή για να τους τιµωρήσουν) και σεβνταλίδικα τραγούδια, αρκετά από την εποποιία του Βασίλη Τσιτσάνη, που λάτρεψε την πόλη, και άλλων δηµιουργών, όπως ο Μάρκος Βαµβακάρης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο ∆ιονύσης Σαββόπουλος, ο Νίκος Παπάζογλου κ.ά.

Στο µεγαλύτερο µέρος του προγράµµατος τραγουδούν η ερµηνεύτρια Λιζέτα Καληµέρη και ο συγγραφέας. Μαζί τους επί σκηνής οι µουσικοί Σταύρος Κροµµύδας (κιθάρα, τραγούδι), Ηλίας Κροµµύδας (ακορντεόν τραγούδι), Βαγγέλης Κοχύλης (µπουζούκι, τραγούδι) και Μίλτος Τσαλιγόπουλος (κοντραµπάσο). Η πολύχρονη συνεργασία της Λιζέτας Καληµέρη και του Θωµά Κοροβίνη, η πείρα και η κοινή τους λατρεία για το τραγούδι αλλά και η αγάπη και η χηµεία µεταξύ τους, όπως σχολιάζουν οι ίδιοι, είναι οι βασικοί συντελεστές σε αυτό το αφιέρωµα που θα δηµιουργήσει αναµφίβολα κλίµα συγκίνησης, ερµηνευτικών κραδασµών και µέθεξης.

INFΟ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου (22.00) στη μουσική σκηνή Ξέφωτο

(Λυκούργου 5, Λαδάδικα)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter