Τραγωδία στο Μάτι: Εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ από τον ανακριτή στον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής

Τραγωδία στο Μάτι: Εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ από τον ανακριτή στον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής

Εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ επέβαλλε ο ανακριτής Θανέσης Μαρνέρης στον σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής Στέφανο Κολοκούρη μετά την απολογία του αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι.

Πρόκειται για τον ανώτατο αξιωματικό της Πυροσβεστικής ο οποίος αναβαθμίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς ο από αντιπύραρχος το 2018 πήρε δύο βαθμούς και έγινε αντιστράτηγος το 2019 και στη συνέχεια αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Ο νυν αρχηγός είναι μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής για τους οποίους ο ανακριτής είχε ζητήσει τη συμπληρωματική τους δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με τρία διαδοχικά αιτήματα, ωστόσο οι εισαγγελείς τα απέρριψαν. Κατά τον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη οι αξιωματικοί αυτοί προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση στο μέλλον από τους αρμοδίους – και τα κατάφεραν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβράβευσε και αναβάθμισε τους ανώτατους αξιωματικούς όπως φαίνεται από τις ετήσιες κρίσεις στην πυροσβεστική τόσο το 2020 όσο και το 2021. Δηλαδή όλοι τους αντί να κριθούν αρνητικά υπηρεσιακά, πήραν βαθμούς, φτάνοντας ακόμη και στον βαθμό του αρχηγού από όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης: Ανακριτής-πέλεκυς για αξιωματικούς που έραβαν γαλόνια στο Μάτι

Για τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που ήδη διώκονταν σε βαθμό πλημμελήματος, ο ανακριτής Μαρνέρης ζητούσε να διωχτούν και για κακούργημα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αγνόησε ακόμη και τις εκκλήσεις συγγενών θυμάτων της τραγωδίας που ζητούσαν από τον ίδιο προσωπικά να πάρει πίσω τις προαγωγές. Δεν το έκανε όμως. Το ενδιαφέρον του για την τραγωδία στο Μάτι εξαντλήθηκε μόνο στην πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης.

Εγγύηση όμως ύψους 2.000 ευρώ επέβαλλε ο ανακριτής και σε ακόμη δύο ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τον νυν «κλαδάρχη επιχειρήσεων» της Πυροσβεστικής, Χρήστο Λάμπρη. Από Αντιπύραρχος το 2018 και εναέριος συντονιστής το βράδυ της τραγωδίας, έγινε υποστράτηγος το 2020 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών ή αλλιώς «αττικάρχης», όπως τον αποκαλούν. Στις τελευταίες κρίσεις, αυτές του 2021, έγινε «κλαδάρχης επιχειρήσεων».

Η ίδια εγγύηση επεβλήθη και στον υποστράτηγο Ιωάννη Σταμούλη, μετά την απολογία του. Από αρχιπύραρχος το 2018 και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στον Πειραιά, αρμόδιος για τα πλοιάρια που δεν εστάλησαν για τη διάσωση όσων βρίσκονταν στη θάλασσα στο Μάτι. Το 2020 έγινε υποστράτηγος.

Να σημειωθεί ότι οι απολογίες συνεχίζονται με τις απολογίες του τότε Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, και η πρώην Περιφερειακή σύμβουλος, Ιωάννα Τσούπρα.

Από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής αναμένεται επίσης να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή ο πρώην αρχηγός Β. Ματθαιόπουλος και ο τότε αρχηγός Σωτήριος Τερζούδης,

Ο Ματθαιόπουλος, από υπαρχηγός το 2018 έγινε αρχηγός το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Οι αξιωματικοί που επιβράβευσε ο Μητσοτάκης

Mάτι: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 5.000 ευρώ σε δύο αξιωματικούς της Πυροσβεστικής

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter