Τραγωδία στον Νίγηρα – 20 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε συσσίτιο

Τραγωδία στον Νίγηρα – 20 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε συσσίτιο

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν προκλήθηκε ποδοπάτημα κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων και χρημάτων σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους στη Ντίφα (νοτιοανατολικά), είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο νοσοκομειακές πηγές και πηγές από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Ο προσωρινός απολογισμός ανέρχεται σε 20 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους όταν σημειώθηκε ποδοπάτημα, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διανομής τροφίμων και χρημάτων στον Οίκο Νεότητας και Πολιτισμού στη Ντίφα», την περιφερειακή πρωτεύουσα του νοτιοδυτικού Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, εξήγησε ένας γιατρός. Πηγές από ανθρωπιστικές οργανώσεις επιβεβαίωσαν τον αριθμό των νεκρών και έκαναν λόγο για καμιά δεκαριά τραυματίες.

Τη βοήθεια προσέφερε ο Μπαμπαγκάνα Ουμάρα Ζούλουμ, ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο της Νιγηρίας, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή για να δει από κοντά τους καταυλισμούς των Νιγηριανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές της Ντίφα από το 2015. Ο Ζούλουμ είχε φύγει από την Ντίφα πριν από το ποδοπάτημα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Νιγηριανός αξιωματούχος.

«Διανείμαμε τρόφιμα και χρήματα, το ποσό των 5.000 νάιρας (το νόμισμα της Νιγηρίας, ήτοι 15 ευρώ) ανά άτομο. Είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι πρόσφυγες, που είχαν μάθει σχετικά με τα νέα της διανομής και που έφυγαν από τους καταυλισμούς τους, οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται σε απόσταση 100 χλμ για να πάνε στην Ντίφα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος.

«Ακόμα και απλοί κάτοικοι της Ντίφα είχαν σπεύσει στην περιοχή με την ελπίδα να πάρουν βοήθεια», αφηγήθηκε άλλος κάτοικος.

«Πολλές γυναίκες ποδοπάτησαν μέχρι θανάτου τα παιδιά τους», περιέγραψε μια νοσοκομειακή πηγή.

Η περιοχή της Ντίφα, κοντά στη Νιγηρία, είναι θέατρο συνεχών επιθέσεων, ολοένα και φονικότερων, της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Στην περιοχή φιλοξενούνται περισσότεροι από 300.000 Νιγηριανοί πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter