Τραμπ: Έπρεπε να είμαι πιο σκληρός – Αν κάνει κάτι στο Γκουάμ θα δει ότι δεν έχει ξαναδεί

Τραμπ: Έπρεπε να είμαι πιο σκληρός – Αν κάνει κάτι στο Γκουάμ θα δει ότι δεν έχει ξαναδεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τον φραστικό πόλεμο του κατά της Β. Κορέας, ανακοινώνοντας ότι η προηγούμενη απειλή του για “φωτιά και οργή” ίσως δεν ήταν αρκετά σκληρή, καθώς οι συνθήκες της κρίσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ επιδεινώνονται σε φραστικό επίπεδο, σχολιάζει η “The New York Times.”

Απορρίπτοντας την κριτική που δέχθηκε τόσο από το εσωτερικό, όσο κι από εξωτερικό των ΗΠΑ για την πρώιμα επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε, ο πρόεδρος Τραμπ είπε, ότι η Βόρεια Κορέα κι ο ασταθής ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ-ουν έχουν πιέσει τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. “Ειλικρινά, για τους ανθρώπους που αμφισβητούν αυτή την δήλωση, ήταν τόσο σκληρή; Ίσως δεν ήταν τόσο σκληρή,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους από την ιδιόκτητη λέσχη γκολφ στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσι. “Το κάνουν αυτό σε βάρος της χώρας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αρκετά χρόνια, και είναι καιρός κάποιος για το λαό αυτής της χώρας ή για τους λαούς των άλλων χωρών, να ορθώσει το ανάστημά του. Έτσι, αν υπάρχει κάτι, ίσως η ανακοίνωση δεν ήταν αρκετά σκληρή,” τόνισε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η Βόρεια Κορέα που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μακράς ακτίνας δράσης, αντέδρασε στην αρχική δήλωσή του με την απειλή να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό ωκεανό, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος η οποία φιλοξενεί μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στρατηγικής σημασίας. “Εάν αυτός (ο Κιμ…) κάνει κάτι στο Γκουάμ, θα υπάρξει μία αντίδραση που δεν έχει δει κάποιος μέχρι τώρα, αναφορικά με αυτό που θα συμβεί στην Βόρεια Κορέα,” δήλωσε ο Τραμπ, ενώ σε ερώτηση σχετική με το αν η δήλωσή του αποτελεί πρόκληση, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: “Δεν είναι πρόκληση. Είναι δήλωση. Δεν έχει να κάνει με προκλήσεις. Είναι δήλωση. Δεν πρόκειται να συνεχίσει ν’ απειλεί το Γκουάμ και τις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται να συνεχίσει ν’ απειλεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Όχι, αυτό δεν είναι πρόκληση όπως το λέτε. Είναι ανακοίνωση που στηρίζεται σε γεγονότα.”

Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε τις τελευταίες δηλώσεις του για την Βόρεια Κορέα στην διάρκεια δύο τηλεοπτικών εμφανίσεων του, ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορα άλλα θέματα. Επιτέθηκε κατά του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ για την αποτυχία ψήφισης νομοσχεδίων που ήταν πολιτικές προτεραιότητες των Ρεπουμπλικάνων. Παράλληλα, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων -για μία ψήφο- να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare). Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ο Μακόνελ θα πρέπει να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ όπως είπε θα προχωρήσει με την κήρυξη κατάστασης εθνικής ανάγκης αναφορικά με την αύξηση της χρήσης των συνταγογραφημένων και μη συνταγογραφημένων φαρμάκων που περιέχουν όπιο (opioid epidemic). Επίσης, υπερασπίστηκε την απόφασή του ν’ απαγορεύσει την είσοδο των διαφυλικών στις ένοπλες δυνάμεις, τονίζοντας ότι: “έκανα μία μεγάλη χάρη στις ένοπλες δυνάμεις.”

Στην πρώτη του αντίδραση για την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει στο μισό το προσωπικό της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας επί ρωσικού εδάφους, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα έπρεπε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την βοήθεια που προσέφερε στην μείωση του μισθολογικού κόστους του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Παράλληλα, εξέφρασε την συμπάθεια του για τον πρώην υπεύθυνο της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ, το σπίτι του οποίου ερευνήθηκε από ομοσπονδιακούς πράκτορες (FBI) στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016. Επίσης, διερευνάται και το ενδεχόμενο πιθανής συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Μάναφορτ “αξιοπρεπή άνθρωπο.”

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε επίσης ότι δεν σκοπεύει ν’ απολύσει τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος έχει τεθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επικεφαλής της έρευνας που διεξάγει το FBI, σχετικά με την ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή που αναφέρεται παραπάνω.

Καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την έναρξη των διακοπών του Τραμπ στο Μπεντμίνστερ, ο ίδιος εμφανίστηκε έτοιμος να μιλήσει και να σχολιάσει πολλά θέματα κι ενώ η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς κρατούσε μία ταμπέλα στο πίσω μέρος της αίθουσας, η οποία έγραφε “μία ακόμη ερώτηση,” ο ίδιος συνέχισε ν’ απαντάει σε ερωτήσεις μέχρι που ικανοποιήθηκε.

Στην λέσχη του γκολφ τον συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, αλλά και στενοί συνεργάτες του. Μεταξύ αυτών, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. Ο Μακμάστερ βρέθηκε στο επίκεντρο άσκησης κριτικής από τα ακροδεξιά ΜΜΕ στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του ν’ απολύσει αρκετούς σκληροπυρηνικούς από την ομάδα του στο Λευκό Οίκο, καθώς εκτίμησε ότι αυτοί βρίσκονταν κοντά στον υπεύθυνο στρατηγικής του προέδρου Τραμπ Στιβ Μπάνον. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι εμπιστεύεται “απόλυτα” τον στρατηγό Μακμάστερ.

Στο επίπεδο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Τραμπ έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Δημοκρατικών. Έτσι, περισσότερα από 60 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Με την επιστολή αυτή, οι Δημοκρατικοί ζητούν την παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ώστε να συγκρατηθεί ο πρόεδρος Τραμπ. “Οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες κι επικίνδυνες, ενώ ασυναίσθητα αποτελούν ευλογία για την προπαγάνδα που ασκεί η Βόρεια Κορέα στο εσωτερικό της, παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως απειλή για τον λαό της Βόρειας Κορέας,” τονίστηκε χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Παρέμβαση του Τζίμι Κάρτερ

Στην άσκηση της κριτικής έναντι των δηλώσεων Τραμπ πρόσθεσε την φωνή του κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ που έχει επισκεφτεί τρεις φορές την Βόρεια Κορέα ως πολίτης. “Παράλληλα με την αυτοσυγκράτηση στη πολεμική ρητορική, οι ηγέτες μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας Κορέας κι άλλων χωρών. Ειδικότερα την Ρωσία, αλλά και την Κίνα,” τόνισε σε ανακοίνωσή του. Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να διαβεβαιώσουν την Βόρεια Κορέα ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη “με οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, εάν η ίδια παραμείνει ειρηνική.”

Πηγή: The New York Times

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter