Τραμπ για την κατάρριψη του drone: «Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος» – Εκτοξεύθηκε η τιμή του πετρελαίου

Τραμπ για την κατάρριψη του drone: «Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος» – Εκτοξεύθηκε η τιμή του πετρελαίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την κατάρριψη ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφος πάνω από τα Στενά του Χορμούζ, λίγη ώρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό.

“Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος” έγραψε λακωνικά στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το αεροσκάφος αυτό καταρρίφθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε “ανθρώπινο λάθος”.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό και βρισκόταν σαφώς σε διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε ότι “θα είχε μεγάλη διαφορά” αν ήταν επανδρωμένο.

“Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε” να λάβει αυτήν την απόφαση, είπε, χαρακτηρίζοντας “ανεύθυνο και ανόητο” όποιον το έκανε. “Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος – θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος”, συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους, απάντησε αόριστα: “Θα δείτε”.

Στην ερώτηση αν είναι ακόμη διατεθειμένος να συνομιλήσει με το Ιράν, απάντησε λακωνικά: “Ας δούμε τι θα γίνει”.

Εκτοξεύθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα στη Νέα Υόρκη, μετά την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, όπου προειδοποιούσε ότι το Ιράν “διέπραξε τεράστιο λάθος” με την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το αργό WTI, η τιμή του οποίου ήδη κινείτο ανοδικά, έφτασε τα 57,13 δολάρια το βαρέλι γύρω στις 18.05 (ώρα Ελλάδας), καταγράφοντας αύξηση 6,3%. Την ίδια ώρα στη Λονδίνο η τιμή του Μπρεντ διαμορφωνόταν στα 64,69 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 4,66%).

«Σε διεθνή ύδατα βρίσκονται τα συντρίμμια του drone»

Τα συντρίμμια από το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Ιράν βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ και στην περιοχή αυτήν έχουν σταλεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ακόμη κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το σημείο όπου κατέπεσαν τα συντρίμμια του drone MQ-4C Triton του Πολεμικού Ναυτικού.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο, θα πρόκειται για μια απτή απόδειξη που θα αμφισβητεί ευθέως τον ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την επαρχία Χορμοζγκάν, στο νότιο Ιράν, με έναν πύραυλο τύπου “3 Khordad” ιρανικής κατασκευής.

«Το drone βρισκόταν 34χλμ μακριά από την ακτή του Ιράν όταν καταρρίφθηκε»

Το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό της Χορμούζ, σε απόσταση 34χλμ από τις ιρανικές ακτές όταν καταρρίφθηκε από ιρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο υποπτέραρχος Τζόζεφ Γκουαστέλα, ο διοικητής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) στην Μέση Ανατολή.

«Αυτή η επικίνδυνη και κλιμακούμενη επίθεση είναι ανεύθυνη και συνέβη σε κοντινή απόσταση από τους καθορισμένους αεροδιαδρόμους μεταξύ Ντουμπάι, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μουσκάτ του Ομάν, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων αμάχων», δήλωσε ο Γκουαστέλα.

Όπως διευκρίνισε ο Γκουαστέλα, το drone “Global Hawk” δεν παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο «σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της αποστολής του». Μιλούσε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης από την αεροπορική βάση του Αλ-Ουντέιντ του Κατάρ.

«Η ιρανική πληροφορία ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο του Ιράν είναι κατηγορηματικά λάθος» δήλωσε.

Εξήγησε ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το drone εκτοξεύτηκε από μια θέση κοντά στην ιρανική πόλη Γκερούκ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter