Τραμπ ή Μπάιντεν; Σχεδόν 4 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει

Τραμπ ή Μπάιντεν; Σχεδόν 4 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει

Οι Αμερικανοί σπεύδουν να ψηφίσουν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου σε πρωτοφανείς αριθμούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία από την πρόωρη ψηφοφορία, γεγονός που υποδηλώνει το ενδεχόμενο να υπάρξει προσέλευση-ρεκόρ των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Με τέσσερις εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις εκλογές, περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τους 75.000 που είχαν ψηφίσει αυτή την περίοδο στις εκλογές του 2016, σύμφωνα με το U.S. Elections Project, μια πηγή πληροφοριών για το αμερικανικό εκλογικό σύστημα που συγκεντρώνει τα στοιχεία από την πρόωρη ψηφοφορία.

Η άνοδος αυτή επηρεάστηκε από την επέκταση της δυνατότητας πρόωρης ψηφοφορίας και επιστολικής ψήφου σε πολλές πολιτείες ως έναν τρόπο ασφαλούς διεξαγωγής των εκλογών στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και από την έντονη διάθεση των ψηφοφόρων να επηρεάσουν το πολιτικό μέλλον του Τραμπ, εξηγεί ο Μάικλ ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος χειρίζεται την πηγή αυτή πληροφοριών.

“Δεν έχουμε δει ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους να ψηφίζουν τόσο νωρίτερα από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Οι πολίτες ψηφίζουν όταν έχουν αποφασίσει και γνωρίζουμε ότι πολλοί έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό και έχουν ήδη άποψη για τον Τραμπ”, λέει ο ίδιος.

Ο μεγάλος αυτός αριθμός ψηφισάντων οδηγεί τον ΜακΝτόναλντ στο συμπέρασμα ότι στις εκλογές μπορεί να υπάρξει αριθμός-ρεκόρ συμμετοχής, περί τα 150 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που αναλογεί στο 65% των εχόντων δικαίωμα ψήφου και είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1908.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται του Ρεπουμπλικανού σημερινού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές δημοσκοπήσεις παρότι οι δημοσκοπήσεις εκείνες που αφορούν τις πολιτείες-κλειδιά εμφανίζουν μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον της επιστολικής ψήφου διατυπώνοντας ανυπόστατες κατηγορίες ότι αυτός ο τρόπος οδηγεί σε εκλογική νοθεία. Οι ειδικοί όμως λένε ότι η νοθεία είναι σπάνια.

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 5% των Δημοκρατικών σε όλη τη χώρα απάντησε ότι έχει ήδη ψηφίσει σε σχέση με το 2% των Ρεπουμπλικανών.

Σχεδόν το 58% των Δημοκρατικών σχεδιάζει να ψηφίσει πρόωρα σε σχέση με το 40% των Ρεπουμπλικανών.

Ο ΜακΝτόναλντ εξηγεί ότι η πρόωρη ψηφοφορία συνήθως ξεκινάει δυναμικά, στη συνέχεια μειώνεται και επανέρχεται δυναμικά λίγο πριν από την ημέρα των εκλογών. Αλλά σε κάποιες πολιτείες, το ποσοστό των ψηφισάντων έχει ήδη καταγράψει υψηλό ρεκόρ, ένα μήνα πριν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter