Τραμπ: Καιρός να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας σπίτι – Αποσύρουν οι ΗΠΑ τα στρατεύματα από τη Συρία (Video)

Τραμπ: Καιρός να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας σπίτι – Αποσύρουν οι ΗΠΑ τα στρατεύματα από τη Συρία (Video)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία, καθώς μπαίνουν σε μια νέα φάση της εκστρατείας τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, υποστηρίζοντας ότι το “χαλιφάτο” των τζιχαντιστών ηττήθηκε – «Τους νικήσαμε (σ.σ.: τον ISIS), τους πλήξαμε σκληρά, είναι καιρός να γυρίσουμε», δηλώνει ο Τραμπ – Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είναι ώρα να επιστρέψουν «στο σπίτι» οι αμερικανοί στρατιωτικοί που αναπτύχθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Περίπου 2.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκονται το τρέχον διάστημα στη βόρεια Συρία. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ και εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις στις περιοχές οι οποίες αποσπάστηκαν από τα χέρια των τζιχαντιστών.

«Τους νικήσαμε, τους πλήξαμε σκληρά, είναι καιρός να γυρίσουμε», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε σύντομο βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Τα αγόρια μας, οι νεαρές γυναίκες μας, οι άνδρες μας, επιστρέφουν όλοι, και επιστρέφουν όλοι τώρα», πρόσθεσε.

«Πολεμάμε εδώ και πολύ καιρό στη Συρία. Είμαι πρόεδρος εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και αληθινά περάσαμε σε μεγαλύτερη ταχύτητα και κερδίσαμε τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», επέμεινε.

«Νικήσαμε (…), πήραμε τα εδάφη. Και τώρα, είναι καιρός οι στρατιώτες μας να ξαναγυρίσουν στο σπίτι», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος αναφέρθηκε εξάλλου στη «θλίψη» που αισθάνεται όταν απευθύνει επιστολές στους γονείς κάθε στρατιώτη που πέφτει στη μάχη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχο, όλο το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρίσκεται στη Συρία θα αποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση της τελευταίας επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ 60 και 100 ημερών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Αντιδράσεις

Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, συναντά έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισε “τεράστιο λάθος” την αποχώρηση, τονίζοντας ότι θα έχει “σοβαρές συνέπειες”. “Η πλήρης και γρήγορη” αποχώρηση θα συνιστούσε σοβαρό λάθος με ευρύτερες επιπτώσεις”, έγραψε στο Twitter.

Για “λάθος” έκανε λόγο και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος σε άλλα ζητήματα συχνά συντάσσεται με τον πρόεδρο. “Μια αμερικανική αποχώρηση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και τη Ρωσία. Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για το έθνος μας, για την περιοχή και όλον τον κόσμο. Θα καταστεί δυσκολότερο να στρατολογούμε μελλοντικούς εταίρους, πρόθυμους να συγκρουστούν με το ριζοσπαστικό ισλάμ. Θα θεωρηθεί επίσης από το Ιράν και άλλους ως ένδειξη αδυναμίας των ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού της ιρανικής επέκτασης”, τόνισε.

Αντιθέτως, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ για την “ανακήρυξη της νίκης” από τον πρόεδρο και την επιστροφή των στρατιωτών. “Πάει πολύς καιρός από τότε που συνέβη κάτι τέτοιο”, σημείωσε.

Σκεπτικισμός και διαφωνίες

Ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τομπάιας Έλγουντ, τόνισε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το ΙΚ έχει νικηθεί στη Συρία. “Διαφωνώ κατηγορηματικά. Έχει μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές εξτρεμισμού και η απειλή είναι πολύ υπαρκτή”, έγραψε στο Twitter, απαντώντας στις αναρτήσεις του Τραμπ.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ και θα φροντίσει για τη δική του ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες μίλησε με τον Τραμπ και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη Συρία.

“Κατέστησαν σαφές ότι έχουν άλλους τρόπους να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή. Θα μελετήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το πώς θα γίνει και, φυσικά, τις συνέπειες για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ”, τόνισε.

Πληροφορίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter