Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Τραμπ κατά Κογκρέσου και GM, μέσω Twitter

Κριτική στο Κογκρέσο, το βασικό όργανο της νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ, άσκησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, την πρώτη ημέρα συνεδρίασής του με τη νέα σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Οι προτεραιότητες των βουλευτών θα έπρεπε να είναι άλλες, είπε ο Ντ. Τραμπ, αναφερόμενος στην απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τη σημαία του οποίου εξελέγη και ο ίδιος στην προεδρία, να στηρίξει την αποδυνάμωση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ηθικής της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Με όλο το νομοθετικό έργο με το οποίο έχει να ασχοληθεί το Κογκρέσο, πρέπει να κάνουν την αποδυνάμωση της Επιτροπής Ηθικής την πρώτη τους προτεραιότητα; Επικεντρωθείτε στην φορολογική μεταρρύθμιση, το σύστημα υγείας και τόσα άλλα ζητήματα πολύ μεγαλύτερης σημασίας!», έγραψε στο Twitter ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Μετά την κριτική που τους άσκησε ο Ντ. Τραμπ, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές αποφάσισαν τελικά να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους για αποδυνάμωση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής.

Απειλές κατά της General Motors

Σε άλλη του ανάρτηση στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Τραμπ καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors Co, σε βάρος της οποίας απείλησε να επιβάλει «έναν βαρύ τελωνειακό δασμό», καθώς κατασκευάζει ορισμένα από τα οχήματα Chevrolet Cruze στο Μεξικό και τα πουλάει στις ΗΠΑ.

«Η General Motors παραδίδει μοντέλα Chevy Cruze, που κατασκευάστηκαν στο Μεξικό σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνει δασμούς. Κατασκεύασέ τα στις ΗΠΑ ή πλήρωσε έναν βαρύ τελωνειακό δασμό!» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο μεγιστάνας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι μετοχές της GM κατέγραψαν πτώση 1% στις συναλλαγές πριν από το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, μετά το tweet του δισεκατομμυριούχου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στις εμπορικές συμφωνίες που είχαν διαπραγματευτεί οι προκάτοχοί του, τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι υπεύθυνοι για την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ. Επιπλέον είχε υποσχεθεί να καταγγείλει την Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βορείου Αμερικής (Aléna ή NAFTA), που συνάφθηκε μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού.

Αυτή η συμφωνία επέτρεψε στην General Motors να κατασκευάζει οχήματα στο Μεξικό και να τα εισάγει στις ΗΠΑ χωρίς την επιβολή δασμών. Η συμφωνία προβλέπει ότι, εάν τουλάχιστον το 65% των τμημάτων ενός οχήματος προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό), το όχημα μπορεί να πωληθεί στο αμερικανικό έδαφος χωρίς την επιβολή κανενός εισαγωγικού δασμού.

Η General Motors διέψευσε από την πλευρά της τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ, εξηγώντας πως τα Chevrolet Cruze που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στη μονάδα του Λορντστάουν, στο Οχάιο (βόρεια). «Η GM κατασκευάζει τα hatchback Chevrolet Cruze (ένα οικογενειακό σεντάν) που προορίζεται για τις παγκόσμιες αγορές, στο Μεξικό, εκ των οποίων ένας μικρός αριθμός πωλείται στις ΗΠΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ έχει πολλές βιομηχανικές μονάδες στο Μεξικό, μεταξύ αυτών τρία εργοστάσια συναρμολόγησης. Το ένα βρίσκεται στο Σιλάο (κεντρικά), το δεύτερο στο Σαν Λουίς Ποτοσί και το τρίτο στο Ράμος Αρίσπε, κοντά στα σύνορα με το Τέξας. Η GM είναι η μοναδική αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει οχήματα εκτός συνόρων και τα πωλεί στις ΗΠΑ.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.