Τραμπ: Με μια υπογραφή διαλύει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων- Βολές από τον ΟΗΕ

Τραμπ: Με μια υπογραφή διαλύει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων- Βολές από τον ΟΗΕ

Με μια υπογραφή του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέστειλε χθες Παρασκευή την ισχύ του ομοσπονδιακού προγράμματος υποδοχής προσφύγων για τη μετεγκατάσταση θυμάτων ένοπλων συρράξεων. Μια απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ, πάντα με πρόσχημα «την προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ», προβλέπει την πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες του προγράμματος, καθώς και το πάγωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες της εισδοχής στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη από επτά μουσουλμανικές χώρες: Συρία, Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρίας και  Υεμένη. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες από τη Συρία, απαγορεύεται η είσοδος οριστικά με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς.

Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο δημιουργήθηκε με νόμο που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο το 1980, επέτρεψε την υποδοχή στις ΗΠΑ περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Pew.

Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια σε διεθνές επίπεδο. Το 2015 οι αμερικανικές αρχές μετεγκατέστησαν στο έδαφός τους το 64% του συνόλου των προσφύγων που πρότεινε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε κάθε κυβέρνηση. Το οικονομικό έτος 2016 οι ΗΠΑ, με πρόεδρο τον Μπαράκ Ομπάμα, υποδέχθηκαν 84.994 πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 10.000 Σύρων.

Ο Τραμπ επιδιώκει το 2017 η χώρα του να υποδεχθεί λιγότερους από τους μισούς σε σύγκριση με τον στόχο ο οποίος είχε τεθεί το προηγούμενο έτος, δηλαδή όχι περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων.

Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπερηφανευόταν πως διέθετε ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα διαλογής και υποδοχής προσφύγων στον πλανήτη, για να εξασφαλίζεται πως κανένας «τρομοκράτης» δεν θα κατάφερνε να μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας πήγαιναν τακτικά στη Μέση Ανατολή κι έπαιρναν συνεντεύξεις από τους υποψήφιους προς μετεγκατάσταση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους και η διαδικασία υποδοχής ενός πρόσφυγα μπορούσε να διαρκέσει 18-24 μήνες.

Το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων είχε παγώσει και στο παρελθόν για τρεις μήνες, αλλά σε μια δραματική συγκυρία: αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως υπενθυμίζει το κέντρο Pew.

Εν τω μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την παράδοση των ΗΠΑ στην υποδοχή προσφύγων και να προσφέρει άσυλο στους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, τονίζοντας ότι το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

“Οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών παγκοσμίως ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλες και το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο”, τονίζουν οι δύο διεθνείς υπηρεσίες σε κοινή ανακοίνωσή τους από την έδρα τους στη Γενεύη.

Η UNHCR και ο ΔΟΜ υπογραμμίζουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση με στόχο τα “προγράμματα ασφαλούς επανεγκατάστασης και μετανάστευσης”.

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση για προστασία και παροχή βοήθειας, καθώς και ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τη φυλή τους”, τονίζουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter