Τραμπ – Μητσοτάκης: Σηματοδοτεί κάτι η μη πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης Τύπου;

Τραμπ – Μητσοτάκης: Σηματοδοτεί κάτι η μη πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης Τύπου;

Μια συνάντηση έλληνα πρωθυπουργού με τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ αποτελεί σημαντική είδηση ανεξάρτητα αν αυτή πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον ή στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τις εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με την προκλητικά επιθετική του πολιτική και τη σύναψη ενός αμφισβητούμενου συμφώνου με τη Λιβύη έχει βάλει φωτιά στις σχέσεις του όχι μόνο με τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με τις ΗΠΑ.

Επίσης η δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου Κσέμ Σουλεϊμανί κατ’ εντολή Τραμπ έχει δημιουργήσει μια ισορροπία τρόμου στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ και κατ΄επέκταση στη Μέση Ανατολή.

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Τρίτης και θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις θέσεις της χώρας μας για τα εθνικά θέματα, το «μνημόνιο» Τουρκίας – Λιβύης, την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και του εξοπλισμού των ενόπλων μας δυνάμεων.

Η ελληνική πλευρά έχει βάλει ψηλά τον πήχη της επιτυχίας του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού και αυτός σχετίζεται με τη στήριξη των θέσεων της χώρας μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Για να θεωρηθεί το ταξίδι αυτό πετυχημένο θα πρέπει ο Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει με συγκεκριμένους όρους στήριξη στα ελληνικά ζητήματα. Γιατί οποιαδήποτε μη σαφή τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου στα ελληνικά θέματα, θα θεωρηθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν σαν να του δίνεται το ελεύθερο να συνεχίσει και ίσως να αυξήσει τις προκλητικές του ενέργειες απέναντι στη χώρας μας.

Η μη πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Γιατί η αμερικανική πλευρά αρνήθηκε; Δεν θέλει να δεσμευτεί δημόσια για τα θέματα της χώρας μας; Δεν θέλει να δεχτεί ερωτήσεις για τη δολοφονία του ιρανού υποστρατήγου;

Ότι και να είναι η μη πραγματοποίηση της κοινής συνέντευξης είναι μια αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Πάντως το ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα δεσμευτεί δημόσια για τίποτα αφήνει πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις της πολιτικής των ΗΠΑ, κάτι που θα εκτιμηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter