Τραμπ: Νεκρό το Obamacare – Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την αντικατάστασή του

Τραμπ: Νεκρό το Obamacare –  Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την αντικατάστασή του

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου την πλειοψηφία έχουν οι ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για την αντικατάσταση του προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, γνωστού ως Obamacare, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως μια ρεβάνς για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την υλοποίηση μιας από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις.

Οι κοινοβουλευτικοί ενέκριναν το κείμενο, εν μέσω μιας εξαιρετικά τεταμένης ατμόσφαιρας, με οριακή πλειοψηφία, ήτοι 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, καθώς όλοι οι δημοκρατικοί και περίπου 20 ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν όχι. Προκειμένου να εγκριθεί, χρειαζόταν 216 θετικές ψήφους. Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη Γερουσία, την άνω Βουλή των ΗΠΑ, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί κατά μεγάλο μέρος του τις επόμενες εβδομάδες.

Με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, διατηρούνται σε ισχύ ορισμένες σημαντικές προβλέψεις του Obamacare, ενώ προβλέπεται η διάθεση κονδυλίου οκτώ δισ. δολαρίων, προκειμένου να καλυφθεί το οικονομικό κόστος για την προσφορά υπηρεσιών υγείας σε όσους είναι ασφαλισμένοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες δαπάνες για την πρόσβαση τις υπηρεσίες υγείας, με την κατάργηση του Obamacare.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποφασίσει τη ματαίωση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την αντικατάσταση του Obamacare.

Μια μετριοπαθής τάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το επιχείρημα ότι αφήνει πολλούς ασφαλισμένους χωρίς ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, ενώ μια υπερσυντηρητική τάση είχε ζητήσει την πλήρη άρση κάθε ευθύνης του ομοσπονδιακού κράτους για το ασφαλιστικό και την απρόσκοπτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς στον τομέα της ασφάλισης.

Η ματαίωση της ψηφοφορίας είχε χαρακτηριστεί από πολιτικούς αναλυτές βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο και τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, καθώς αυτή ήθελαν να είναι η πρώτη μεγάλη «επιτυχία» της θητείας του.

Μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης που εκπόνησαν οι ρεπουμπλικάνοι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με οριακή πλειοψηφία, ο επίσης ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα «τελειώσει» με το σύστημα ασφάλισης υγείας που είχε θέσει σε εφαρμογή ο προκάτοχός του, προβλέποντας μια «απίστευτη νίκη».

Περιστοιχισμένος από ηγέτες των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ο Τραμπ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το σχέδιο των ρεπουμπλικάνων θα εγκριθεί από τη Γερουσία και ότι θα γίνει ακόμη καλύτερο. Επισήμανε πως είχε «πει εδώ και καιρό» πως το λεγόμενο Obamacare δεν θα συνέχιζε να εφαρμόζεται, το χαρακτήρισε «μια αποτυχία» και «νεκρό». «Θα το τελειώσουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ακόμη πως, εάν η κυβέρνησή του δεν πληρώσει λύτρα  – κατά τον όρο που χρησιμοποίησε – στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ασφαλιστικές εταιρείες, το τρέχον σύστημα θα πάψει να υπάρχει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter