Τραμπ: Νέοι «εχθροί» με το βλέμμα στην επανεκλογή

Τραμπ: Νέοι «εχθροί» με το βλέμμα στην επανεκλογή

Η Κίνα, οι μετανάστες, οι κοινότητες των μαύρων και των Λατίνων είναι οι βολικοί ένοχοι της πανδημίας ώστε να απαλλαγεί ο Αμερικανός πρόεδρος από τις ευθύνες του

«Ποτέ δεν έχω δει τόσο πολλές αμερικανικές σημαίες σε συγκέντρωση όσο σε αυτές τις διαδηλώσεις. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τη χώρα. Θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους». Με αυτήν τη δήλωση στις 19 Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά του κλεισίματος της οικονομίας που πραγματοποιούνται ανά τη χώρα με τη στήριξη και ώθηση του ιδίου, έδωσε μια γερή γεύση της στρατηγικής για την επανεκλογή του.

Συσπειρώνει ψηφοφόρους, κατασκευάζει εχθρούς

Με το βλέμμα στις κάλπες του προσεχούς Νοεμβρίου, όταν πανδημίας επιτρεπούσης διεξαχθούν οι αμερικανικές εκλογές, ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει να συσπειρώσει και να αναθερμάνει τις ομάδες που έπαιξαν καίριο ρόλο στη νίκη του το 2016: τους ακροδεξιούς λευκούς, τους ευαγγελιστές χριστιανούς, τους υπέρμαχους της οπλοφορίας και τους πλούσιους συντηρητικούς.

«H πρώτη του απάντηση σε κάθε κρίση είναι να απαιτεί απόλυτη εξουσία, αρνούμενος την ίδια στιγμή κάθε ευθύνη» γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Ράιζεν στον ερευνητικό ιστότοπο The Intercept.

Η αμέσως επόμενη κίνησή του είναι η επίρριψη των ευθυνών σε άλλους, βολικούς ενόχους. Με τον νου του όχι στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την οποία οι χειρισμοί του έχουν αποδειχθεί από χαοτικοί ως εγκληματικά πρόχειροι, αλλά στην ανανέωση της προεδρίας του, ο 73χρονος Τραμπ βασίζει την προεκλογική στρατηγική του στους νέους «εχθρούς», τους οποίους πρόθυμα κατασκευάζει.

Κίνα, μετανάστες και κοινότητες μαύρων και Λατίνων σε αστικές περιοχές βρίσκονται στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος βαδίζοντας στα γνώριμα μέρη της εκλογικής του βάσης προωθεί το κίνημα «απελευθέρωσης» από τα αυστηρά μέτρα αποφυγής κοινωνικών επαφών και κλεισίματος της οικονομίας, τα οποία εξαιτίας της απουσίας εθνικής στρατηγικής έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν σε πολιτειακό επίπεδο πολλοί κυβερνήτες.

Κίνα, ο νούμερο ένα στόχος

«Η Αμερική δέχεται επίθεση – όχι μόνο από έναν αόρατο ιό, αλλά και από τους Κινέζους» αναφερόταν σε ένα πρόσφατο email που έστειλε η καμπάνια Τραμπ στους υποστηρικτές του, σύμφωνα με τους «New York Times». Η δαιμονοποίηση της Κίνας, η οποία παρουσιάζεται από τον Αμερικανό πρόεδρο ως ο νούμερο ένα υπαίτιος της υγειονομικής κρίσης, εντάσσεται στην πολιτική του «στρατηγικού ρατσισμού», η οποία αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της εκλογής και της διακυβέρνησής του.

«Χρησιμοποιεί αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα για να εδραιώσει και να ενεργοποιήσει την εκλογική του βάση, αλλά και για να πείσει τα “μπλε κολάρα” (τους βιομηχανικούς εργάτες) να τον ψηφίσουν. Ο Τραμπ πιστεύει ότι ο στρατηγικός ρατσισμός δούλεψε γι’ αυτόν το 2016. Γιατί όχι και τώρα;» σχολιάζει η δημοσκόπος των Δημοκρατικών Σελίντα Λέικ.

Μετανάστες, τα εύκολα θύματα

Το πιο πρόσφατο βέλος που έβγαλε από τη ρατσιστική φαρέτρα του ο πρόεδρος Τραμπ είναι η επίρριψη ευθυνών (ξανά) στους μετανάστες, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της θητείας του αποτελούν τα εύκολα θύματα. Εκμεταλλευόμενος την πανδημία επιδιώκει τώρα να απευθυνθεί στους Αμερικανούς εργάτες που θεωρούν ότι οι θέσεις εργασίας τους απειλούνται από τους μετανάστες.

«Θα αναστείλω προσωρινά τη μετανάστευση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε την περασμένη Τρίτη στη συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό o Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κλείνοντας το μάτι στους δυνάμει ψηφοφόρους του. «Με αυτή την παύση θα δώσουμε προτεραιότητα στους άνεργους Αμερικανούς για τις θέσεις εργασίας. Θα ήταν λάθος να τους αντικαταστήσουμε με μετανάστες εργάτες από το εξωτερικό» πρόσθεσε για να… δικαιολογήσει την απόφασή του.

Τρίτος νέος «εχθρός» του Τραμπ είναι οι κοινότητες μαύρων στα αστικά κέντρα τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Ο πρόεδρος μαζί με τους υποστηρικτές του προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες για τους κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς που βρίσκονται σε ισχύ σε πολλές περιοχές της χώρας στις κοινότητες μαύρων και Λατίνων.

Αστικά κέντρα vs αγροτικές περιοχές

Σε σχόλιο που αναρτήθηκε στη σελίδα του Facebook «Πενσιλβανιανοί κατά της υπερβολικής καραντίνας» (μία από τις δεκάδες σελίδες που παρακινούν για διαδηλώσεις κατά των μέτρων) συνοψίζεται η ουσία της επίθεσης στις κοινότητες αυτές: «Η Φιλαδέλφεια στα ανατολικά και το Πίτσμπουργκ στα δυτικά κρατούν ολόκληρη την πολιτεία κλειστή. Τι γίνεται με εμάς τους υπόλοιπους;». «Δεν είμαστε η Νέα Υόρκη. Τα προβλήματά της δεν μας αφορούν» δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος μια από τους επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ το 2016, η οποία ηγείται παρόμοιας διαδήλωσης στην Οκλαχόμα.

«Ο διαχωρισμός μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών είναι επίσης φυλετικός» εξηγεί ο δημοσιογράφος Τόμας Εντζαλ. Καθόλου τυχαίο λοιπόν δεν είναι ότι o πυρήνας των ψηφοφόρων του Αμερικανού προέδρου είναι λευκοί από αγροτικές περιοχές οι οποίοι περισσότερο από την υγειονομική κρίση υφίστανται τις συνέπειες του κλεισίματος της οικονομίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter