Έχοντας επενδύσει σε μια προσωπική προσέγγιση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με φιλοφρονήσεις αλλά και σιωπηλές ανοχές απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πλέον να κάνει στροφή 180 μοιρών: Δηλώνει απογοητευμένος από τον Ρώσο πρόεδρο, ετοιμάζει αποστολές όπλων στο Κίεβο με χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ και προαναγγέλλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Γιο ορισμένους αναλυτές, η στροφή του Αμερικανού προέδρου κατά του Ρώσου ομολόγου του ανοίγει νέο παράθυρο ευκαιρίας για την Ουκρανία, ενισχύει τη φωνή των επικριτών του Πούτιν στο Κογκρέσο και προσφέρει μια προσωρινή «ανάσα» στους δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ που επιθυμούν συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτή η μεταστροφή ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο να μετεξελιχθεί σε μια ευθεία αναμέτρηση ισχύος ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες – οι οποίοι ελέγχουν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο – αγγίζει τα όρια ενός γεωπολιτικού ρίσκου χωρίς προηγούμενο.
Όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ
«Νομίζω πως θα έχω μια σημαντική ανακοίνωση να κάνω για τη Ρωσία τη Δευτέρα», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο NBC, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Παράλληλα, μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο για τη νέα, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, για την παροχή αμερικανικών όπλων στο Κίεβο.
«Στέλνουμε όπλα στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ πληρώνει για αυτά τα όπλα, 100%. Οπότε αυτό που κάνουμε είναι ότι τα όπλα που στέλνουμε πάνε στο ΝΑΤΟ και μετά το ΝΑΤΟ θα τα δώσει στην Ουκρανία…», εξήγησε.
Aυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ, που ανακοινώνει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, χρησιμοποιώντας ένα από τα προνόμιά του ως πρόεδρος.
Μέχρι στιγμής, στη διάρκεια της δεύτερης θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία μόνο εξοπλισμό, τη μεταφορά του οποίου είχε εγκρίνει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
Μεταξύ των όπλων που πρόκειται να σταλούν στο Κίεβο ενδέχεται να περιλαμβάνονται πύραυλοι για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και επιθετικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για τον ακριβή εξοπλισμό που θα δοθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες.
Αλλαγή πολιτικής;
Παρά τις σκληρές δηλώσεις προς τη Ρωσία και τις εξαγγελίες στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, η στρατηγική του Τραμπ παραμένει θολή. Ο επιθετικός τόνος μπορεί να εξυπηρετεί επικοινωνιακά, αλλά δεν συνοδεύεται – τουλάχιστον ακόμη – από μια ξεκάθαρη μετατόπιση του κεντρικού σχεδιασμού της αμερικανικής πολιτικής.
Ο Τραμπ διαθέτει μακρύ ιστορικό αντιφατικών δηλώσεων και απότομων αλλαγών, γεγονός που καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για τις επόμενες κινήσεις του. Από τη μία, υπόσχεται ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας και από την άλλη, αρνείται να προσφέρει σαφές πλαίσιο δέσμευσης ή να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη στήριξη των ΗΠΑ.
Η Μόσχα, πάντως, δείχνει να μην ανησυχεί ιδιαίτερα, όπως καταδεικνύει η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Το αντιμετωπίζουμε αρκετά ψύχραιμα».